Sabahattin Ali'nin 'Kuyucaklı Yusuf' romanında sözvarlığı
The Vocabulary In Sabahattin Ali's Novel 'Kuyucaklı Yusuf'
- Tez No: 512935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözcük, Sözvarlığı, Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf, Word, Vocabulary, Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 628
Özet
Bu çalıĢmada, Sabahattin Ali‟nin“Kuyucaklı Yusuf”adlı romanındaki sözvarlığının ortaya çıkarılması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmanın planlaması için, Doğan Aksan‟ın“Türkçenin Sözvarlığı”adlı eseri temel kaynak olarak seçilmiĢtir. Bir dilin sözvarlığı, o dili konuĢan toplumun maddi ve manevi kültürünü, dünya görüĢünü yansıtan en önemli araçtır. Toplumun bir parçası olarak, Ģair ve yazarların eserlerinde kullanmıĢ oldukları kelimeler de onların üslubu ile ilgili bilgi vermesi ve hayata bakıĢ açılarını yansıtması bakımından önemlidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle“sözcük ve sözvarlığı”tanımları yapılmıĢ, sözvarlığının içermiĢ olduğu ögeler ayrıntılı bir biçimde açıklanmıĢ, tez konusuyla ilgili olarak daha önce yapılmıĢ olan çalıĢmalar tanıtılmıĢtır. Yazarın hayatı, sanatı ve“Kuyucaklı Yusuf”adlı romanı üzerine bilgiler verilmiĢtir. Ardından romanda bulunan ögelerin kavram alanlarına göre sınıflandırılması yapılmıĢtır. Eserde bulunan deyimlerin ve ikilemelerin tespiti yapılmıĢ, romanda geçmiĢ oldukları satırlar sayfa numaraları ile beraber verilmiĢtir. Romanda geçen özel adların, kiĢi ve yer adları baĢlığı altında dizini hazırlanmıĢ ve“Kuyucaklı Yusuf”romanının gramatikal dizin çalıĢması yapılmıĢtır. Sonuç olarak da araĢtırmanın bulgularına dayalı olarak elde edilen genel sonuçlara yer verilmiĢ ve önerilerde bulunulmuĢtur. ÇalıĢma ile ilgili kullanılmıĢ olan kaynaklar da çalıĢmanın“Kaynakça”bölümünde liste halinde verilmiĢtir. vi Bu çalıĢma ile Sabahattin Ali‟nin“Kuyucaklı Yusuf”adlı romanının sözvarlığı tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. Yapılan araĢtırmadan çıkarılan sonuçların Türkçenin sözvarlığının tespitine katkıda bulunması amaçlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the vocabulary of Sabahattin Ali's novel“Kuyucaklı Yusuf”. For the planning of the work, Doğan Aksan's“Vocabulary of Turkish”was chosen as the main source. The vocabulary of a language is the most important means of reflecting the material and spiritual culture and world views of the society speaking that language. The words that poets and authors, as a part of the society, use in their works are important in that they give information about their style and reflect their views of life. In accordance with this purpose, firstly“word and vocabulary”have been defined, the elements in the vocabulary have been explained in detail, and the previous studies on thesis topic have been introduced. Information has been given on the author's life, art and his novel“Kuyucaklı Yusuf”. Subsequently, the elements in the novel have been classified according to their concept areas. The idioms and reduplications have been identified and their places in the novel (line-page number) have been given. Proper names in the novel have been indexed under the headings of person and place names and the grammatical index has been prepared for the novel“Kuyucaklı Yusuf”. In the conclusion section, the general results obtained based on the findings of the research and suggestions have been presented. The resources used in the study have been listed in the“bibliography”section of the study. viii With this work, it has been aimed to identify the vocabulary in Sabahattin Ali's“Kuyucaklı Yusuf”novel. It has also been aimed that the results obtained from this research contribute to the determination of the vocabulary in Turkish.