Paul Ricoeur'de geleneğin dini düşüncenin teşekkülündeki rolü
The role of the religious thoughter thanks in the Paul Ricoeur
- Tez No: 512989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Paul Ricoeur, Gelenek, Hafıza, Tarih, Din-Düşünce, Hermeneutik, Paul Ricoeur, Tradition, Memory, History, Religion-Thought, Hermeneutics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma Paul Ricoeur'de gelenek olgusunun hermeneutik ve dil bağlamında dini nasıl etkilediğini incelemektedir. Buna bağlı olarak ilk olarak gelenek ve din kavramlarının tarihsel arka planı ile bunların birbiriyle ilişkileri kısaca ele alınmıştır. Ricoeur'de gelenek kavramını ele almadan önce Ricoeur'ü etkileyen filozoflar olan Heidegger ve Gadamer özelinde gelenek kavramı tarihsel arka plana oranla daha özel olarak dil-hermeneutik ve gelenek çerçevesinde irdelenmiştir. Zira bu iki filozof Ricoeur'ün gelenek kavramının oluşumunda tesiri olan düşünürlerdir. Gelenek dediğimiz olgunun oluşum sürecine etki eden faktörlerden tarih, hafıza ve anlatı bu bağlamda geleneği anlamak, onun nasıl oluştuğunu ve yeniden nasıl oluşturulacağını ayırt etmek açısından ele alınmakla beraber, geleneğin nasıl bu güne ait olacağı, geçmişteki birikimin bu gün nasıl anlaşılacağı da aynı bağlamda Paul Ricoeur özelinde ele alınmıştır. Hafıza ve tarihin ilişkisi, bunun metinlere aktarılma boyutu olan anlatı, aynı şekilde geleneğin bu oluşumunun dini metinlere yansıyan boyutunda da çalışılmış, tarihsel metinlerde olduğu gibi tarihe ait olan kutsal metinlerin de ancak yorumlama yoluyla fakat imanın olduğu, böylesi bir bakış açısıyla anlaşılabileceği üzerinde durulmuştur. Zira geleneğin birikiminin bu güne ait kılınması, bir diğer deyişle geçmişin şimdide yaşatılması olgusu nasıl ki belgesel arşivlere, canlı hafıza tanıklarına başvurularak elde edilen bilgilerin yorumlanmasıyla oluşuyorsa aynı durum dini metinlerin anlaşılması sırasında meydana gelen tefsirlerin, metinlerin yorumlanması sonucu ortaya çıkan eski pratiklerin, olayların da canlı hafıza tanıkları olarak değerlendirilip, böylesi bir bağlamda ve geleneğin bu kaynakları göz önünde tutularak yorumlanıp, bu güne geri getirilebilir ya da bu güne ait kılınabilir.
Özet (Çeviri)
This research examines how Paul Ricoeur's tradition has influenced religion in a hermeneutical and linguistic context. Accordingly, the historical background of the concepts of tradition and religion and their relation to each other are briefly discussed. In Heidegger and Gadamer, philosophers who had influenced Ricoeur before dealing with the concept of tradition in Ricoeur, the concept of tradition was examined more specifically in terms of language-hermeneutics and tradition than in the historical background. Because these two philosophers are thinkers who are influential in the formation of Ricoeur's concept of tradition. From the factors that influence the process of formation we call tradition, how history is related to history, memory and narrative in this context, to understand tradition, how it is formed and how to reconstruct it, how tradition will belong to this day, how to accumulate past accumulation today Paul Ricoeur. It is emphasized that the narrative which is the relation of memory and history, which is the dimension of transferring to texts, has been studied in the same way that this formation is reflected in the religious texts and that the sacred texts belonging to historical as well as historical texts can be understood with such a view only through interpretation. İn other words, how the accumulation of the tradition belongs to this day is the fact that the past is now being kept alive in the documentary archives, the interpretation of the information obtained by applying to the witnesses of the living memory, the same situation is the interpretation of the texts, the interpretation of the texts, can be interpreted as memory witnesses and interpreted in such a context and tradition in view of these sources, can be brought back to this day or made to belong to this day.