İlköğretim müfettişlerinin eğitim-öğretim faaliyetleri geliştirme etkinlikleri
- Tez No: 51303
 - Danışmanlar: PROF.DR. MÜRÜVVET BİLEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İlköğretim müfettişleri, eğitim-öğretim faaliyetleri, Primary Edication Supervisors, The Educational and Instructional. V\%
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİM MÜFETTİŞLERİNİN E?İTİM - Ö?RETİM FAALİYETLERİNİ GELİŞTİRME ETKİNLİKLERİ Cerit, Yusuf Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Esergül Balcı Bucak Nisan, 1996, viii+191 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretim müfettişlerinin eğitim-öğretim faaliyetlerini geliştirme etkinliklerinin neler olduğunun ve bu faaliyetleri ne derece yerine getirdiklerine ilişkin ilköğretim müfettişleri, ilköğretim yöneticileri ve ilkokul öğretmenlerinin algılarının tesbit edilmesidir. Ayrıca bu faaliyetlere ilişkin denek gruplarının görevlerine, cinsiyetlerine, öğrenim durumlarına ve kıdemlerine göre anlamlı bir fark olup olmadığının tesbit edilmesidir. Geliştirilmiş olan anket Bolu'da seçilen 14 okuldan 106 ilkokul öğretmenine, 44 yönetici ve 35 ilköğretim müfettişine uygulanmıştır. Verilerin toplanmasındansonra frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t- testi, tek yönlü varyans analizi ve tukey testi SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İlköğretim müfettişlerinin eğitim-öğretim faaliyetlerini geliştirme çalışmaları beş boyut altında ele alınmıştır. Bu boyutlardan“öğretim metotlarının geliştirilmesi”,“ders araç-gereçlerinin geliştirilmesi”,“eğitim-öğretim”boyutlarının“orta”ile“hiç”arasında yerine getirildiği;“öğretmenlerin mesleki gelişmelerinin sağlanması”,“öğretim plan programlarının geliştirilmesi”boyutlarının ise“orta”derecede yerine getirildiği tesbit edilmiştir. Denek gruplarının algılan arasında görevlere, cinsiyete ve öğrenim durumlarına göre anlamlı bir fark bulunurken, kıdemlere göre denek gruplarının algılan arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIMARY EDUCATION SUPERVISORS' ACTIVITIES OF IMPROVING THE EDUCATIONAL AND INSTRUCTIONAL PRACTICES Cerit, Yusuf M.S. In Edicational Sciences Supervisor. Doç. Dr. Esergül Balcı Bucak April, 1996, viii + 191 Pages The purpose of this study is to determine the efficiencies of primary education supervisors to improve the teaching and training activities and to put forward the insight of primary school teachers, principals and inspectors about how they carry out those activities. In addition, weather or not there is a meaningful difference on these activities with respect to the duties, sexes, levels of education and job experiences of the subject groups is searched. The developed questionnaire was administered to 106 teachers, 44 principals and 35 supervisors from randomly selected 14 schools in Bolu. After collection of thedata; frequency, percent, mean,, t-test, one way variance analysis and Tukey test have been analysed by using a SPSS packet program. The functions carried out by primary education supervisors to improve the teaching and training activities are studied in 5 dimensions. The results indicated;“Improving teaching and training; teaching and training methods; and equipments and materials”that middling development in these two:“Teacher' prefossional improvement”and“improving teaching plans&programs.”Among the insight of the subjects groups is revealed a meaningful difference in respect to duties, sexes and level education and no meaningful difference in respect to their job experiences.