Samsun'daki erkek ve bayan kuaförlerde allerjik hastalıkların prevalansının araştırılması
Investigation of the prevalence of allergic diseases in male and female hairdressers in Samsun
- Tez No: 513101
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP SANCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Astım, Allerjik hastalıklar, Kuaförler, Meslek hastalığı, Asthma, Allergic diseases, Hairdressers, Occupational disease
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Kuaförlerde meslek hastalığı olan allerjik hastalıkların Samsun'daki kuaförlerde prevalansının araştırılması, çeşitli kimyasallara ve havasız ortamlara maruz kalanlarda mesleki iyileştirilme olması ve yeterli koruyucu ekipman kullanıp kullanılmadığının belirlenmesi ve bu konuda kuaförlerin eğitim düzeylerinin arttırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 20.02.2016-20.05.2016 tarihleri arasında Samsun ilinde çalışan kuaförler oluşturmaktadır. Veriler Samsun'da faaliyet gösteren bayan ve erkek kuaförlerin çalışma koşullarını ve mesleki ve çevresel allerjik hastalıklarını tespit etmeye yönelik hazırlanmıştır. ISAAC anket formu çalışma grubumuza göre modifiye edilmiştir.Elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS V23 paket programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U, McNemar testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan kuaförlerin 310'unun bayan kuaförü, 390'ının erkek kuaförü olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan bayan kuaförlerinin %97,4'ünün koruyucu ekipman kullandığı, meslek hayatından önce %33,5'inin solunum yakınması, %9,4'ünün ciltte kaşıntısı olduğu, meslek hayatından sonra %54,5'inin solunum yakınması, %28,4'ünün ciltte kaşıntısı olduğu belirlendi. %44,2'sinin saç boyasına, %42,9'unun açıcıya allerik reaksiyonu olduğu saptandı. Allerjik reaksiyon olarak %25,5'inde tıkanma, %24,2'sinde öksürük meydana geldiği belirlendi. Meslek hayatından önce solunum yakınması olmayan %31,6'sının sonrasında solunum yakınması olduğu saptandı. Araştırmaya katılan erkek kuaförlerin %63,8'inin koruyucu ekipman kullandığı, meslek hayatından önce %11,3'ünün solunum yakınması varken, meslek hayatından sonra %31,0'ının solunum yakınması olduğu belirlendi. %30,0'ının saç spreyi, %26,2'sinin parfüme allerik reaksiyonu olduğu saptandı. Allerjik reaksiyon olarak %23,3'ünde hapşırma, %20,5'inde tıkanma meydana geldiği belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada kuaförlerin allerjik hastalıklarının meslekleriyle ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: İnvestigation of the prevalence of allergic diseases in the hairdresses's in Samsun, occupational improvement in the various chemical and airless environments, and whether the use of adequate protective equipment aimed at increasing the education levels of hairdressers. Material and Method: The universe of the research is composed of hairdressers working in the province of Samsun between 20.02.2016-20.05.2016. The data were prepared to determine the working conditions and occupational and environmental allergic diseases of hairdressers working in Samsun. The ISAAC questionnaire was modified according to our study group. Data were analyzed using the IBM SPSS V23 software. The Mann Whitney U, McNemar tests were used for statistical analysis. Results: It has been determined that 310 of the hairdressers participating in the research are female hairdressers, 390 are male hairdressers. It was found out that 97.4% of the female hairdressers who participated in the survey used protective equipment, 33.5% had respiratory complaints before occupational life, 9.4% had skin irritation, 54.5% had respiratory complaints after occupation life, 28.4% were scratching the skin. 44.2% were found to have hair dye, and 42.9% were found to have a hair opener allergic reaction. As an allergic reaction 25.5% of the cases were blocked and 24.2% were coughing. It was found that 31.6% had no respiratory complaints prior to their profession and respiratory complaints. It was determined that 63.8% of the male hairdressers participating in the survey used protective equipment, 11.3% had respiratory complaints before their profession, and 31.0% had respiratory complaints after their profession. 30.0% hair sprey, 26.2% perfume allergic reaction. It was determined that 23.3% of allergic reactions were sneezing and 20.5% of them were occluded. Conclusion: In this study, the relation between the professions of allergic diseases of hairdressers was examined.