İşletmelerde karşılaşılan mobbingin yaşam kalitesi üzerine etkisi: Bankacılık sektöründen örnekler
Effects of mobbing in organizations on life quality: Samples in banking sector
  1. Tez No: 513201
  2. Yazar: AYNUR ERYILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Yaşam kalitesi, Çalışan, Mobbing, Life Quality, Employee
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bütün işletmelerde, cinsiyet, yaş, kıdem veya konum ayrımı olmaksızın çalışanların tümünün karşılaşması mümkün olduğu görülen mobbing, sistematik olarak yürütülen bir işyeri problemidir. Mobbinge maruz kalan bir çalışanın başta kendi psiko-sosyal durumu olmak üzere yaşam kalitesinin yakinen etkilendiği görülür. Bu çalışmada işletmelerde karşılaşılan mobbingin yaşam kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Niğde ilinin Bor ilçesinde bulunan bankalarda çalışan personellerle yürütülen bu araştırma Niğde bölgesin ile sınırlı tutulmuştur. Katılımcıların mobbing davranışları ve yaşam kalitesi ile ilgili görüşleri veri toplama yöntemi ile anket kullanılarak analiz yapılması ve araştırma sonuçlarının sadece akademik amaçlar ile kullanılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda mobbinge maruz kalan katılımcıların %31,58'inin sessiz kaldığı, %26,32'sinin ailesiyle paylaştığı, %26,32'sinin yöneticileriyle paylaştığı ve %23,68'inin aynı şekilde karşılık verdiği tespit edilmiştir. Mobbing algı düzeyi ile yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda "Kendini Gösterebilmeye ve İletişime Yönelik Saldırılar düzeyi ile Emosyonel Rol Güçlüğü, Ruhsal Sağlık ve Sosyal İşlevsellik arasında negatif yönlü, anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kendini Gösterebilmeye ve İletişime Yönelik Saldırılar düzeyi azaldıkça Emosyonel Rol Güçlüğü, Ruhsal Sağlık ve Sosyal İşlevsellik düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobbing to be seen as a possible situation that employees in all organizations can face with, regardless of gender, age, seniority or status, is a workplace problem that is systematically performed. It is seen that life quality, especially psycho-social status, of a employees exposed to mobbing is closely affected. In this study, the effects of mobbing in organizations were evaluated. The study, conducted with personnel working for banks in Bor, Nigde, was limited to Nigde city. It was aimed at analyzing the opinions of participants towards mobbing behaviors and life quality through surveys as data collection tool and at using the results of the study for academic purposes. At the end of the study, 31,58% of the participants exposed to mobbing stayed quiet, 26,32% of them shared it with their families, 26,32% shared it with their managers and 23,68% reacted as in the same way. Correlation analysis was conducted in order to assess the relationship between mobbing perception level and life quality. As a result, a negative and meaningful relationship was found between“Asserting Himself and Attacks Towards Communication”levels and“Emotional Role Power, Mental Health and Social Functionality”. As levels of Asserting Himself and Attacks Towards Communication decreased, Emotional Role Power, Mental Health and Social Functionality levels increased.