Farklı yonca (Medicago sativa L.) çeşitleri ile bağ alanlarında bor toksisitesinin azaltılmasına yönelik bir araştırma
Research on the reduction of boron toxicity in different areas of different alfalfa (Medicago sativa L.)
  1. Tez No: 513346
  2. Yazar: FULYA KUŞTUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, Medicago sativa L, Toksisite, Vitis vinifera L, Yem bitkisi, Boron, Medicago sativa L. Toxicity, Vitis vinifera L, Fodder plant
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Manisa için simge sayılacak bitki olan Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde Bor toksisitesi nedeniyle oluşan olumsuzlukları azaltabilmeye yöneliktir. Bu nedenle, yörede Nimet ve Diana yonca çeşitlerinin toprakta yüksek düzeyde bulunan Bor'un asma tarafından alımının azaltılmasına olan katkısını, yonca çeşitlerinin Bor toksisitesine olan reaksiyonlarını ve yonca gelişiminin asma bitkisinde beslenme dengesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla arazi koşullarında yapılmıştır. Bu çalışma, Manisa ilinde, jeotermal kaynakların yoğun olarak bulunduğu Alaşehir ilçesinde Bor toksisitesi sorunu tespit edilen üretici arazisinde, Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde, verim çağında (10 yaş asmalardan) sulanabilen, yüksek terbiye sistemli üzüm bağında yürütülmüştür. Proje, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü, her tekerrürde 9 omca olacak şekilde planlanmış olup, 2016-2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu çalışmada, Azomethin-H yöntemi ile yapılan Bor analizlerinde toksik etki yapabilecek değerler elde edilmiştir. Bor analizi yanında toprak ve yapraklarda temel verimlilik (pH, Kireç, Organik Madde, Tuz ve Bünye) ve besin elementi (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu) analizleri yapılmıştır. Çalışmanın ilk ve ikinci yıl değerlerine göre Nimet çeşidinin Diana çeşidine nazaran hem toprak hem de asmada Bor toksisitesinin giderilmesi üzerine daha etkili olduğu ve çeşitlerin 20-40 cm aralıklarla yapılan ekimlerinde 20 cm'lik ekimin her iki çeşitte Bor oranını düşürme açısından daha etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the contribution of the local Nimet and Diana alfalfa cultivars in reducing the intake of high-levels of Boron in the soil by grapevine, reactions of the alfalfa varieties with Boron toxicity, and the effects of alfalfa growth on the nutritional balance of grapevine under the field conditions in order to reduce the negativities caused by Boron toxicity in the Sultaniye seedless grape variety. This study was carried out in Alaşehir District of the Province of Manisa, where geothermal resources are abundant, in the lands with Boron toxicity problem, in a vineyard with high cultivation system, which can be irrigated at the time of harvest (10 years old grapevines), of Sultaniye seedless grape variety. The project was carried out according to the randomized complete block design with 3 replications in 9 vinestocks between, 2016 and 2018. In this study, values that indicate toxic effect were obtained in Boron analysis performed with Azomethin-H method. In addition to the Boron analysis, the basic efficiency analysis (pH, Lime, Organic Matter, Salt and Constituent), and nutrient element analysis (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu) in the soil and leaf samples were carried out. According to the first and second year values of the study, it was determined that Nimet variety had more effective outcomes in eliminating Boron toxicity both in the soil and in the grapevine compared to the Diana variety, and that of the 20-40 cm row spacings, the 20 cm row spacings yielded more effective results in terms of decreasing the Boron ratio in both types.