Üniversite öğrencilerinin ilişki doyumu ve bağlanma stilleri arasındaki bağlantı
Connection between relationship satisfaction and attachment styles of university students
- Tez No: 513442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YILANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki, ilişki doyumu, bağlanma, kaygı, kaçınma, Relationship, relationship satisfaction, attachment, anxiety, avoiding
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İlişki doyumu, ilişkinin tüm boyutlarıyla birlikte değerlendirilmekte olup, memnuniyet ve öznel mutluluk duygularını ifade etmektedir. Bağlanma, bebekler ile bebeklerin temel ihtiyaçlarının karşılayan kişi arasında yakınlığı temel alan, kendi içerisinde sürekli ve tutarlı olan duygusal bağlardır. Bağlanma, bireyin hayatı boyunca devam etmektedir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin ilişki doyumu ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin belirleyip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Araştırmanın evrenini Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise aynı üniversitede öğrenim gören 236 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmamızda üniversite öğrencilerine“Sosyodemografik Form, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve İlişki Doyumu Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçekler katılımcılarla birebir görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Oluşan verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için normallik testi gerçekleştirilmiş olup, verilerin normal dağılmadığı belirlenmiştir. Non-Parametric testlerde kullanılan Mann-Withney U ve Kruskal-Wallis testi kullanılmış olup, frekans ve korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Demografik değişkenlere göre kaygılı ve kaçıngan bağlanma ile ilişki doyum düzeylerinde farklılık tespit edilmemiştir. İlişki doyumu ile kaygılı ve kaçıngan bağlanma arasında negatif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Relationship satisfaction is evaluated together with all aspects of the relationship and expresses feelings of satisfaction and subjective happiness. Attachment is an emotional connection that is progressive and consistent within itself, based on babies and the closeness of the person who meets the basic needs of babies. Attachment continues throughout the life of the individual. The aim of the study is to determine the relation between the relationship satisfaction and attachment styles of the university students and to contribute to the literature according to the determined results. The population of the research consist of students studying at Üsküdar University. The sampling is composed of 236 students studying at the same university. In the research“Sociodemographic Form, Experiences in Close Relationships and Relationship Satisfaction Inventory”is applied. The inventories are applied by interviewing participants individually. SPSS program is used for analysis of data. Normality test is performed to determine whether the resulting data is normally distributed, and it is determined that the data is not normally distributed. Mann-Withney U and Kruskal-Wallis tests used in non-parametric tests are used, and benefits from frequency and correlation analysis. According to demographic variables, no difference between anxious and avoidant attachment with relationship satisfaction levels is observed. Negatively meaning relation between relationship satisfaction with anxious and avoidant attachment is determined. Hypothesises are made according to results of the research.