Ortaokul öğrencilerinde kariyer gelişiminin bazı değişkenlere göre incelenmesi: Ankara Gölbaşı örneği
An investigation of career development of middle school students according to some variables: Ankara Gölbaşı sample
- Tez No: 513460
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÜLTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Gelişimi, Çocuklarda Kariyer Gelişimi, Ortaokulda Kariyer Gelişimi, Career, Career Development, Career Development of Children, Career Development in Middle School
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin kariyer gelişim düzeylerinin bazı değişkenler açısından nasıl farklılaştığını incelemektir. Bu amaçla öğrencilerin kariyer gelişim düzeyleri cinsiyet, sınıf düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, algılanan sosyoekonomik düzey, kardeş sayısı ve aile içi şiddet görüp görmeme durumu gibi demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma betimsel bir araştırmadır. Araştırma 2016-2017 eğitim öğretim yılı I. dönemde Ankara ili Gölbaşı ilçe merkezinde ve köylerinde öğrenim görmekte olan 871 (449 kız, 422 erkek) ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, Çocuklar İçin Kariyer Gelişimi Ölçeği (ÇKGÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formuyla toplanmıştır. Toplanan veriler Levene ve Kolmogorov Smirnoff testi ile normallik varsayımları ile incelenmiş daha sonra verilerin analizi tek yönlü Anova ve Kruskall-Wallis testi ile yapılmıştır. Elde edilen istatistiksel bulguların anlamlılığı .05 ve daha hassas düzeyde sınanmıştır. Bu araştırmanın bulgularına göre, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin kariyer gelişim düzeylerinin, cinsiyet, sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, algılanan sosyoekonomik düzey, kardeş sayısı ve aile içi şiddet görüp görmeme durumlarından etkilendiği görülmüştür. Cinsiyet değişkeninin; Bilgi, Merak, Denetim Odağı ve Zaman Perspektifi alt alanlarını, sınıf düzeyi değişkeninin; Merak, İlgiler, Denetim Odağı, Anahtar Figürler ve Planlama alt alanlarını, baba eğitim düzeyinin; Zaman Perspektifi alt alanını, algılanan sosyoekonomik düzeyin; Bilgi, Merak, Zaman Perspektifi, Planlama ve Benlik alt alanlarını, kardeş sayısı değişkeninin; Zaman Perspektifi alt alanını, aile içi şiddet değişkeninin; denetim odağı ve planlama alt alanlarını anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çocukların kariyer gelişim düzeylerinin; anne eğitim düzeyi ve kardeş sırası değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, alan yazındaki bulguları dikkate alınarak kariyer gelişimi ve alt boyutları kapsamında başka araştırma ve uygulamalara da yol gösterecek bağlamda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the career development levels of 6th 7th and 8th grade students in secondary school. The career development levels of the students are examined in terms of variables such as gender, class level, parental education, perceived socio-economical level, number of siblings, birth order and whether or not they exposed domestic violence. This research is a descriptive research. The research is carried out in the first period of 2016-2017 academic year in middle schools, 871 (449 girls, 422 boys) and 6th 7th and 8th grade students in Gölbaşı district, center and villages of Gölbaşı in Ankara. The data were collected in the form of a questionnaire, a career development scale for children and a demographic information form prepared by the researcher. The assumptions of normality have been examined with Levene and Kolmogorov Smirnoff. Analysis of the data was performed with the one-way Anova and Kruskal-Wallis test. The significance of the obtained statistical findings was tested at .05 and more precise level. According to the findings of this research, the career development levels of sixth, seventh and eighth grade students in secondary school are influenced by gender, grade level, father education level, perceived socio-economical level, number of siblings and domestic violence. Gender variable; information, curiosity, audit focus and time perspective subfields; curiosity, information, audit focus, key figures and planning sub-fields significantly affect the level of father education; perceived socio-economical level significantly affecting the time perspective subfield; information, curiosity, time perspective, planning and self-esteem significantly affect the number of siblings; time perspective subfield in a significant way; the variable of domestic violence; audit focus and planning sub-areas significantly. In addition, the level of career development of children; the level of education of the mother and the number of siblings do not differ significantly. The results of the research have been discussed in the context of career development and sub-dimensions, which will lead to other research and applications, taking into account the findings of the field.