Bournemouth boyun ağrısı anketi: Türkçe versiyon, geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Neck bournemouth questionnaire: turkish version, validity and reliability study
- Tez No: 513486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Boyun Ağrısıağrısı, özürlülük, fonksiyon, anksiyete, depresyon, Neck pain, disability, function, anxiety, depression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Özel Aslıyüce Y. Boyun Ağrılı Hastalarda Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin: Türkçe Versiyon, Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Bu çalışmanın amacı Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin Türkçe versiyonunun, geçerlilik ve güvenirliğini belirlemekti. Çalışmaya 102 kadın, 23 erkek olmak üzere toplamda 125 kronik boyun ağrılı birey dahil edildi. Bireylerin çalışmaya katıldıkları ilk gün Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi, Boyun Ağrı ve Özür Skalası, Boyun Özür Anketi, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Tampa Kinezyofobi Ölçeği uygulandı. Bireylerin ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (GAS) ile istirahat, aktivite ve gece ağrısı olacak şekilde değerlendirildi. Çalışmaya katılan 40 bireye anket ve ölçekler ilk kez uygulandıktan 1-3 gün sonra, Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi ikinci kez uygulandı. Çalışma sonucunda Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin Faktör 1“ağrı ve fonksiyonu”, Faktör 2“anksiyete ve depresyonu”değerlendirecek şekilde iki faktörlü olduğu görüldü. Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin Boyun Ağrı ve Özür Skalası ile çok iyi derecede (r= 0,.731, p=0,.00) , Boyun Özür Anketi ile iyi derecede (r=0,.630, p=0,.00), Beck Depresyon Ölçeği (r=0,.448, p=0,.00) ve Beck Anksiyete Ölçeği (r=0,.462, p=0,.00) ile orta derecede, Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile düşük orta derecede (r=0,.347, p=0,.00) ilişkili olduğu bulundu. Anketin istirahat (r=0,.479, p=0,.00) ve aktivite ağrısı (r=0,.500, p=0.,00) ile orta derecede, gece ağrısı (r=0,.362, p=0,.00) ile arasında düşük orta derecede ilişki bulundu. İç tutarlılık anketin tamamı (Cronbach Alfa=0,.865), Faktör 1(Cronbach Alfa=0,.977) ve Faktör 2 (Cronbach Alfa=0,.887) için yüksek bulundu. Anketin test-tekrar test güvenirliği maddeler ve toplam puan bazında yüksek bulundu (ICC=0,.963). Bu sonuçlara göre Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin Türkçe versiyonunun, kronik boyun ağrılı bireyler için geçerli ve güvenilir bir anket olduğu gösterildi. Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi'nin çok yönlü değerlendirme yapması ve tüm soruların boyun ağrılı bireylere özgü olması gibi özellikleri ile klinik ve akademik çalışmalarda avantaj sağlayacağı düşünüldü. Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi bireyleri fiziksel, mental, emosyonel ve sosyal açıdan değerlendirdiğinden kronik boyun ağrılı bireylerin yaşam kaliteleri hakkında fikir verebileceği, bu konuda kesin yargıya varabilmek için bir yaşam kalitesi anketinin de dahil edildiği ileri çalışmaların faydalı olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Özel Aslıyüce Y. Neck Bournemouth Questionnaire in Patients with Neck Pain: Turkish Version, Validity and Reliability Study. Hacettepe University Institute of Health Sciences. Master Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation Program, Ankara, 2018. The aim of this study was to determine the validity and reliability of the Turkish version of the Neck Bournemouth Questionnaire. A total of 125 patients with chronic neck pain, 102 female and 23 male, were included in this study. Neck Bournemouth Questionnaire, Neck Pain and Disability Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory were filled on the first day of study. Pain intensity of the patients was evaluated with Visual Analog Scale (VAS) during rest, activity and night pain. Neck Bournemouth Questionnaire was filled for the second time by 40 individuals who participated in the study 1-3 days after the survey and scales were filled for the first time. As a result, it was seen that the Neck Bournemouth Questionnaire had two factors as Factor 1“pain and function”, Factor 2“anxiety and depression”. It was found that Neck Pain and Disability Scale was very good (r= 0,.731, p=0,.00), Neck Disability Index was good (r=0,.630, p=0,.00), Beck Depression Inventory (r=0,.448, p=0,.00) and Beck Anxiety Inventory (r=0,.462, p=0,.00) were moderate, Tampa Scale for Kinesiophobia was low to moderately (r=0,.347, p=0,.00) correlated with Neck Bournemouth Questionnaire. The internal consistency of Neck Bournemouth Questionnaire was found to be high for both (Cronbach's alpha = 0,.865), Factor 1 (Cronbach's alpha = 0,.977) and Factor 2 (Cronbach's alpha = 0,.887). The test-retest reliability of the questionnaire was found to be high on both items and total points (ICC = 0,.963). These results show that the Turkish version of the Neck Bournemouth Questionnaire is a valid and reliable questionnaire for patients with chronic neck pain. The Neck Bournemouth Questionnaire was considered to be an advantage in clinical and academic studies with its multidimensions and the fact that all questions are specific to neck pain of individuals. Since the Neck Bournemouth Questionnaire assesses patients in physical, mental, emotional and social terms, it has been concluded that individuals with chronic neck pain can also assess their quality of life. However, in order to achieve a definite conclusion in this regard, it was concluded that further studies, including a quality of life questionnaire, would be useful.