Onkoloji hastalarında psikososyal sorunlar ile manevi yönelim ve dini başa çıkma tarzları arasındaki ilişki
The relatonship between the psychological problems and spiritual orientation and religious coping strategies of oncology patients
  1. Tez No: 513665
  2. Yazar: SEVİL MASAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dini başa çıkma, Distres, Manevi yönelim, Onkoloji, Yaşam kalitesi, Distress, Life quality, Oncology, Religious coping, Spiritual orientation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu araştırma onkoloji hastalarında psikososyal sorunlar ile manevi yönelim ve dini başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kesitsel ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak yürütüldü. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 19.08.2017-19.12.2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi onkoloji ve hematoloji kliniklerinde yatarak tedavi görmekte olan 406 onkoloji hastası oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan hastayı tanıtıcı bilgi formu, Manevi Yönelim Ölçeği, Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, FACT-G Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği ve Distres Termometresi kullanılarak toplandı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Simirnov testi ile incelendi. Normal dağılıma uymayan verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi ve Pearson ki-kare testi kullanıldı. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %27,8'ine lösemi tanısı konulduğu, %31,5'inin hastalığın 2. evresinde olduğu, tıbbi uygulamalar dışında şifa aramak için hastaların %88,2'sinin dua ettiği, %25,6'sının namaz kıldığı, %12,8'nin adak kurban adadığı belirlendi. Hastaların Manevi Yönelim Ölçeği ortanca puanı 92, Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği Olumlu Dini Başa Çıkma alt boyut ortanca puanı 20, FACT-G Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması 58,8 ± 14,2 ve Distres Termometresi puan ortalaması 7,13±1,9 olarak belirlendi. Sonuç: Araştırma kapsamındaki hastaların Manevi Yönelim Ölçeği toplam puanı ve Olumlu Dini Başa Çıkma alt boyut puanı arttıkça FACT-G Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği tüm alt boyut puanlarının da arttığı belirlendi. Manevi Yönelim Ölçeği toplam puanı ve Olumlu Dini Başa Çıkma alt boyut puanı arttıkça Distres Termometresi puanının azaldığı saptandı. Distres Termometresi puanı arttıkça FACT-G Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği tüm alt boyut puanlarının azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This research is conducted as a cross-sectional and correlational study to determine the relationship between the psychological problems of oncology patients and spiritual orientation and religious coping strategies in oncology patients. Material and Method: The research population consisted of 406 oncology in-patients at Ondokuz Mayis University Health, Research and Application Hospital between 19.08.2017-19.12.2017. Research data was collected by the researcher using the patient information form prepared based on the literature, Spiritual Orientation Scale, Religious Coping Strategies Scale, FACT-G Life Quality Assessment Scale and Distress Thermometer. The congruence of the data with normal distribution, was studied using the Kolmogorov Smirnov test. Kruskal Wallis, Mann Whitney U test and Pearson Chi square test were used when comparing the data not congruent with the normal distribution. Spearman correlation analysis was used to study the relationship between the scales and their sub-dimensions. Results: It was seen that 27.8% of the patients were diagnosed with leukemia; 31.5% of them were in the second clinical stage of their disease, 88.2% of the patients were praying to seek for treatment other than the medical stuff; 25.6% of them were performing the salaat and 12.8% of them consecrated animals. Spiritual Orientation Assessment Scale point average of the patients was 92, Religious Coping Strategies Scale point average was 20, FACT -G Life Quality Assessment Scale point average was 58.8 ± 14.2 and Distress Thermometer point average was 7.13±1.9. Conclusion: It was found that, as the total score obtained by the patients in Spiritual Orientation Scale and the score obtained in Religious Coping Strategy sub-dimension increased, the total scores obtained in all sub -dimensions of the FACT-G Life Quality Assessment Scale increased. On the other hand, as the total score obtained by the patients in Spiritual Orientation Scale and the score of the Positive Religious Coping sub-dimension increased, the score obtained in Distress Thermometer decreased. On the other hand; as the score of the Distress Thermometer increased, the scores obtained in all sub-dimensions of the FACT-G Life Quality Assessment Scale decreased.