Aort ve mitral kapak cerrahisi hastalarında preoperatif ve postoperatif proBNP düzeylerinin karşılaştırılarak, erken dönem konjestif kalp yetmezliğinde cerrahinin etkilerinin araştırılması
Evaluation of surgery , in early period cardiac dysfunction in aortic or mitral valv replation patients, with comparing preoperative and postoperative proBNP values
- Tez No: 513857
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TÜNERİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: aort valv replasmanı, mitral valv replasmanı, proBNP, ejeksiyon fraksiyonu, aortic valv replation, mitral valv replation, proBNP, ejection fraction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Balçın,S. Aort ve mitral kapak cerrahisi hastalarında preoperatif ve postoperatif proBNP düzeylerinin karşılaştırılarak, erken dönem konjestif kalp yetmezliğinde cerrahinin etkilerinin araştırılması, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Tezi, Eskişehir, 2018. Bu çalışmada aort veya mitral kapak cerrahisi geçiren hastaların ,cerrahi öncesi ve sonrası kan proBNP düzeylerinin karşılaştırması amaçlandı. Çalışmamız kesitsel, pretest-posttest dizaynda ve retrospektif olarak planlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde aort valv replasmanı (AVR)ya da mitral valv replasmanı (MVR) geçiren hastaların dosyaları tarandı. Cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası ilk 1 ayda kan proBNP düzeyleri karşılaştırıldı. Operasyon öncesi ve sonrası verilerin karşılaştırılması için Wilcoxon Signed Rank Testi kullanıldı. Korelasyon analizleri için ise Spearman's Rho testi kullanıldı. Bu çalışmaya ortalama yaşları 59.22±14.7 yıl (min-maks 23-86) olan 41 hasta (26 erkek, 15 kadın) dahil edildi. Hipertansiyon 10 hastada (%24.2) görülürken, diyabetes mellitüs 6 hastada (%14.6) görülmüştür. ProBNP preoperatif ortalama 2901.90± 487.926 iken, postoperatif ortalama 3340.12±818.362 olarak saptandı (p=0,892). Postoperatif değerleri preoperatif değerler ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmemiştir ( p>0,05). Sonuç olarak; AVR ve MVR operasyonlarının postoperatif erken dönemde kan proBNP düzeyini düşürmemektedir ve kalp yetmezliği üzerine belirgin bir etkisi görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Balçın, S. Evaluation of Surgery , in early period cardiac dysfunction in aortic or mitral valv replation patients, with comparing preoperative and postoperative proBNP values, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Thesis in Cardiac and Vascular Surgery, Eskişehir, 2018. The aim of this study was to compare the preoperative and postoperative proBNP findings in patients who underwent aortic valv replation (AVR) or mitral valv replation (MVR). This study was designed as a cross-sectional, pretest-posttest, and retrospective study. Patients who underwent AVR or MVR in the Department of Cardiac and Vascular Surgery of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine were screened. Preoperative and postoperative in the 1st month-proBNP values were compared. Preoperative and postoperative findings were compared with Wilcoxon Signed Rank Test. Correlation analyses were performed with Spearman's Rho Test. A total of 41 patients (26 male, 15 female) with a mean age of 59.22±14.7 years (min-max: 23-86) were included. Hypertension was seen in 10 (24.2%) patients, and diabetes mellitus was seen in 6 patients (14,6%). When we compared the postoperative values of proBNP , fix and reversible defect to the preoperative values, no significant difference was observed ( p>0,05). As a result; AVR or MVR operations does not seem to be effective in decreasing blood proBNP values in early postoperative period and does not have any effect on acute hearth failure.