Isparta ili Yenişarbademli ilçesinin ekoturizm potansiyelinin swot analizi aracılığıyla belirlenmesi
The potential of ecotourism in Isparta Yenisarbademli determination related to partnership by swot analysis
  1. Tez No: 513952
  2. Yazar: AYŞE TATKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA NURAY NİŞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekoturizm, SWOT Analizi, Yenişarbademli, Tourism, Ecotourism, Swot Analysis, Yenisarbademli
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dünyada yaşanan değişimlerle birlikte turizmin çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratması, farklı turizm arayışlarına sebep olmuş; doğal kaynakların öncelikli kullanıldığı, sürdürülebilirlik yaklaşımları gündeme gelmiştir. Ekoturizm; çevrenin korunması ve yerel halkın refahını önceleyen, doğal alanlara yapılan çevreye duyarlı seyahatler olarak ele alınmaktadır. Yenişarbademli, Beyşehir Gölü'nün batısında Toros dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşmiş; Isparta ilinin, doğal ve kültürel zenginliklere sahip şirin bir ilçesidir. Bu araştırmanın amacı, Yenişarbademli'nin ekoturizm potansiyelini SWOT analizi aracılığıyla ortaya koymaktır. Araştırmada, ekoturizm etkinlikleri için Yenişarbademli'nin uygun olup olmadığına odaklanılmıştır. Bu kapsamda Yenişarbademli'nin güçlü ve zayıf yönleri ile çevresel fırsat ve tehditleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, teorik, uygulamalı ve keşifsel bir çalışmadır. Teorik kısım literatürden yararlanılarak hazırlanmış; uygulama kısmında, yöre halkının ekoturizm ve ekoturizm etkinlikleri hakkında görüşlerini belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Bunların yanında, bölgeye bizzat gidilerek doğal ve kültürel kaynaklar yerinde keşfedilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında 127 kişi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Yenişarbademli, ormanları, mağaraları, doğası ve yaylaları ile ekoturizme ev sahipliği yapabilecek potansiyeldedir. Ekoturizm etkinliklerinden ise, dağ yürüyüşü (trekking), kuş gözlemciliği, kamp/karavan turizmi, dağcılık, bisiklet turizmi yapılabilecek alanlara sahiptir. Yenişarbademli'nin en zayıf yönlerinin, ulaşımda yaşanan zorluk, alt yapı yetersizliği ve tanıtım eksikliği olduğu söylenebilir. Katılımcılar, Yenişarbademli'nin eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olduğuna; ekoturizm etkinlikleri yapılabilmesi için altyapının hazır hale getirilmesine; yörenin tanıtımının yapılması ve etkinliklerin geniş kitlelere duyurulması gerektiğine dikkat çekmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Along with the changes taking place in the world, the negative impacts on the tourism environment have caused different tourism researches; sustainability approaches, where natural resources are primarily used, had been discussed. Ecotourism; is taken into consideration as a environment-friendly travel to natural areas, which emphasizes the protection of the environment and the prosperity of the local population. Isparta is a charming town with natural and cultural riches. It is integrated with the Anamas Mountains, which is the northern extension of the Taurus Mountains to the west of Lake Beyşehir. The purpose of this research is to reveal the ecotourism potential of Yenişarbademli through SWOT analysis. The survey focused on whether or not Yenişarbademli is suitable for ecotourism activities. In this context, the strengths and weaknesses of Yenişarbademli and the environmental opportunities and threats were tried to be determined. Research is a theoretical, practical and exploratory study. The theoretical part was prepared by using the literature; a questionnaire was applied to determine the opinions of local people about ecotourism and ecotourism activities. Besides these, natural and cultural resources have been tried to be discovered by being gone to the region specially. A face-to-face survey was conducted with 127 people. According to the findings obtained, it is a potential to host ecotourism with its forests, caves, nature and springs. Among the ecotourism activities there are mountain trekking, bird watching, camping /caravan tourism, mountaineering, bicycle tourism. It can be said that the weaknesses of Yenişarbademli are the difficulties in transportation, lack of infrastructure and lack of publicity. Participants point out that Yenişarbademli has a unique natural beauty; to make infrastructure ready for ecotourism activities; the promotion of the event and the activities should be announced to a large mass.