Isparta ili Calliphoridae (Diptera) türleri üzerinde faunistik çalışmalar
Faunistic studies on Calliphoridae (Diptera) species of Isparta province (Turkey)
- Tez No: 487806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN DEMİRÖZER, YRD. DOÇ. GAMZE PEKBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diptera, Calliphoridae, Fauna, Isparta, Diptera, Calliphoridae, Fauna, Isparta
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma Isparta ili Calliphoridae (Diptera) faunasını belirlemek amacıyla 2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Örnekler Isparta Merkez, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli'den toplanmıştır. Çalışmanın materyali özellikle leş ve çürümekte olan organik materyallerden, atık ve çöplüklerin bulunduğu yerlerden, atık su birikintilerinin çevresinden, çiçekli bitkilerin bulunduğu alanlardan atrap yardımıyla toplanmıştır. Soğuk zincirle laboratuvar ortamına getirilen ergin bireyler teşhise hazır hale getirilmiş ve ilgili literatür ışığında teşhişleri konunun uzmanı araştırmacılar tarafından yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Calliphorinae'ye ait 4 tür, Chrysominae'ye ait 1 tür, Lucilliinae'ye ait 4 tür, Melanomyinae'ye ait 1 tür, Polleniinae'ye ait 4 tür, Rhiniinae'ye ait 1 tür olmak üzere toplam 15 tür belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda belirlenen tüm türlerin Isparta böcek faunası için ve Bellardia tatrica (Enderlein, 1933), Calliphora subalpina (Ringdahl, 1931), Lucilia silvarum (Meigen, 1826), Melinda gentilis (Robineau-Desvoidy, 1830) ve Pollenia griseotomentosa (Jacentkovsky, 1944) türlerinin ise Türkiye faunası için yeni kayıt oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between the years of 2014 and 2015 to determinate Calliphoridae fauna of Isparta province(TURKEY). Samples were collected of Isparta Merkez, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç and Yenişarbademli territories.The adult specimens were obtained from the areas of organic and decayed organic matters, waste and dumpsite, surrounding of waste water deposits and flowering plants.And they have been brought to the laboratory with cold chain to ready for diagnosis. The diagnosis were made by the experts of this subjact with the light of the related literature. At the result of the research, it was determinated total 15 species belonging to Calliphorinae (4 species), Chrysominae (1 species), Lucilliinae (4 species), Melanomyinae (1 species), Polleniinae (4 species) and Rhiniinae (1 species). All the species were identified new records for the Isparta province, Bellardia tatrica (Enderlein, 1933), Calliphora subalpina (Ringdahl, 1931), Lucilia silvarium (Meigen, 1826), Melinda gentilis (Robineau- Desvoidy, 1830) and Pollenia griseotomentosa (Jacentkovsky, 1944) were determinated as new record for Turkish Calliphoridae fauna.