İngiltere, A.B.D. ve Çin Halk Cumhuriyetindeki uygulamalar ışığında Türkiye'de okul müdürlerinin yetiştirilmesi ve atanması üzerine bir değerlendirme
An evaluation on school principals' preparation and assignment process in Turkey in the light of England, U.A.A. and China's Applications
- Tez No: 513981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYDOĞDU ÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul müdürü, Yetiştirme ve atama, Karşılaştırmalı eğitim, School principal, Preparation and assignment, Comparative education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki okul yöneticilerinin yetiştirilme ve atanma süreçlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, eğitim yönetimi alanındaki akademisyenlerin görüşlerinin alınması ve bu kapsamda elde edilen verilerin kullanılarak Türkiye'de okul müdürlerinin yetiştirilmesi ve atanması süreçlerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasının kullanıldığı çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi ile Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye seçilmiş ve bu ülkelerde okul müdürlerinin yetiştirilmesi ve atanması süreçleri doküman analizi ile incelenmiştir. Eğitim yönetimi alanındaki uzman akademisyenlerle yapılan görüşmelerde çalışma grubunu İstanbul il sınırları içerisinde bulunan ve bünyesinde eğitim yönetimi lisansüstü programı bulunduran üniversitelerden ölçüt örnekleme ile seçilen ve araştırmaya gönüllülük esasıyla katılan altı katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmacılardan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Ülkelerin okul müdürü yetiştirme ve atama politikalarının karşılaştırmalı olarak incelendiği bölümde Türkiye hariç diğer ülkelerde okul müdürlüğünün bir meslek olarak ele alındığı, standartların oluşturulduğu ve hizmet öncesi eğitim verilerek adayların sertifika aldıkları bulgularına ulaşılmıştır. Akademisyenler ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerde ise alan uzmanlarının okul müdürü yetiştirme ve atanması süreçleriyle ilgili sorun olarak gördükleri alanlar, atama, yerleştirme ve müdürler göreve başladıktan sonraki izleme ve değerlendirme süreçleri ile ilgilidir. Sonuç ve Öneriler: Çalışmanın sonucunda Türkiye'de okul müdürlüğünün bir meslek olarak ele alınmadığı, bu konudaki politikaların sürekli değiştirildiği ve bu sürecin değiştirilmesi için paydaşların da dahil olduğu bir sistem tasarlanmasının gerekli olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla çalışmada okul müdürlerinin yetiştirilmesi ve atanması süreci için bir öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate Turkey's principal preparation and assignment process through different countries' principal preparation and assignment process and through semi structured interviews which is conducted in Istanbul with professors, and based on the data, evaluate Turkey's process'. Method: The method of this study is case study which is one of the qualitative research methods. Countries, which were selected through purposive sampling method, are USA, England, Turkey and China. Document analysis was used to analyze that countries' data. Academics in the field of education administration, who work in a university which has a postgraduate program in Istanbul, were selected through criterion sampling method. Interviews were conducted with six academics who accept to be part of this study. Semi-structured interviews' data were analyzed with content analysis. Results: In the section which countries' principal preparation and assignment policies were examined comparatively it was found that in USA, England and China, principalship is a profession and countries have standards and certificate programs. In the section which semi- structured interviews conducted with academics; general problems; preparation; assignment; and monitoring and evaluation process themes were created. Conclusion and Suggestions: As a result of the study it is found that being a principal was not considered as a profession in Turkey. Addition to that, the politics on this issue change constantly. In order to solve that problem, the system should be design again with the alliance of stakeholders. Therefore, a proposal for the training and appointment of school principals was presented in the study.