Sağlık sektöründe süreçlerin iyileştirilmesi için yalın yönetim bilişim sistemi geliştirilmesi: Yoğun bakım ünitesinde bir uygulama
Developing a left management information system for improving process in healthcare sector: an application in intensive care unit
  1. Tez No: 514006
  2. Yazar: ZELİHA ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET MARAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lean Hospital, 5S Application, Value Stream Mapping, Hospital Management Information System
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
4.sanayi devriminin yaşandığı günümüzde bilgisayar teknolojisi, dijitalleşme ve bilgi çağının etkisiyle hizmet sistemleri hızla ilerleme kaydetmektedir. Son yıllarda özel sektörde ve kamu sektöründe yapılan çalışmalar, yalın üretim tekniklerinin imalat sektörü ile birlikte hizmet sektöründe de uygulanabileceği göstermiştir. Bu çalışmada, yalın üretim felsefesi ile imalat sektöründe elde edilen getirilerin, hizmet sunumu yapan sağlık sektöründe de elde edilebilirliği araştırılmıştır. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Kamu Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalardan alınan veriler doğrultusunda, Değer Akışı Haritalama tekniği ile yoğun bakım servisinin mevcut durum haritası çıkarılmıştır. Mevcut durum haritası analiz edilerek, yalın üretim felsefesinin sisteme uygulanabilir ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilebilecek iyileştirmeler belirlenerek gelecek durum haritası çıkarılmıştır. Son bölümde ise Yalın teknikler baz alınarak hastane yönetim bilişim sitemi tasarlanmıştır. Bir kamu hastanesinde yapılan çalışmada; yalın yönetim tekniklerinden olan değer akış haritalama ve 5s uygulaması yapılarak israf ve zaman kaybını ortadan kaldırmak için düzenlemeler yapılmıştır. Uygulama, öncesi ve sonrası fotoğraflarla belgelendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yalın Hastane, 5S Uygulaması, Değer Akış Haritalama, Hastane Yönetim Bilişim Sistemi.
Özet (Çeviri)
In today's 4th century revolution, service systems are progressing rapidly with the influence of computer technology, digitalization and information age. Recent studies in the private and public sectors have shown that lean manufacturing techniques can be applied in the service sector as well as in the manufacturing sector. In this study, the feasibility of the lean manufacturing philosophy and the gains obtained in the manufacturing sector were investigated in the health sector providing services. Applications were made at a Public Hospital Intensive Care Service affiliated to the Ministry of Health. In the direction of the data obtained from these applications, the Value Mapping technique and the current status map of the intensive care unit were removed. By analyzing the current situation map, the future situation map has been prepared by determining the improvements that can be realized in the direction of the principles applicable to the lean production philosophy in the system. In the last part, hospital management information system is designed based on Lean techniques. In a public hospital study; value stream mapping from lean management techniques and 5s application were made to eliminate waste and waste of time. The application is documented with pre- and post-photographs.