Parkinson tanısı almış hastalarda kraniyal manyetik rezonans görüntüleme tetkikinde T2 relaksometri tekniği ile bazal ganglionlarda demir birikiminin değerlendirilmesi iron accumulation in basal ganglia with T2 relaxometry technique in cranial magnetic resonance imaging in patients with Parkinson's disease
- Tez No: 514054
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BÜKTE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bazal ganglion, demir birikimi, Parkinson, kraniyal MRG, T2 relaksometri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç:Bu çalışmada Parkinson tanısı almış hastalarda kraniyal manyetik rezonans görüntüleme tetkikinde T2 relaksometri tekniği ile bazal ganglionlarda demir birikiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler:Çalışmamıza nöroloji polikliğimizde Parkinson tanısı konulmuş ve MR çekimine gönderilmiş 20 hasta ve 33 kontrol grubu olmak üzere toplam 53 kişinin talamus, nukleus kaudatus, putamen, globus pallidus ve substantia nigra bölgelerine yönelik MRG ölçümleri yapılmıştır. Katılımcıların T2* relaksometri sekansı ile beraber anatomik detayların daha net değerlendirilebilmesi için T2 propeller sekansı alınmıştır. Bu sekanslar çekimden sonra füzyone edilerek talamus, putamen globus pallidus nukleus kaudatus substantia nigra manuel ROI ile ölçülmüştür. Daha sonra iş istasyonunda ölçümü yapılan bölgelerin T2* ve R2* minimum, maksimum ve ortalama değerleri hesaplanarak analizleri SPSS ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların özellikleri incelendiğinde, Parkinsonu olan 20 kişi, olmayan 33 kişi vardır.Parkinson hastalarında putamen R2min ortalaması (6,23±2,49) diğerlerine göre (7,65±1,90) daha düşüktür (p:0,023).Parkinson hastalarının substantia nigra T2max ortalaması (268,95±367,46) ve R2min ortalaması (7,90±3,30) diğerlerine göre(T2max:257,00±157,41 p:0,029)(R2min:6,02±2,50 p:0,022) daha yüksektir. Diğer bölgelerde anlamlı bulgu saptanmadı. Sonuç:Çalışmamızın sonuçlarına göre Parkinson hastalarında substantia nigra T2max ve R2min değerleri sağlıklı kişilere göre daha yüksektir. Bu bulgular demir birikimini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate iron accumulation in basal ganglia with T2 relaxometry technique in cranial magnetic resonance imaging in patients with Parkinson's disease. Materials and Methods:In our study, MRI measurements were performed on thalamus, nucleus caudatus, putamen, globus pallidus and substantia nigra areas of a total of 53 patients including 20 patients and 33 control groups who were diagnosed with Parkinson 's disease in neurology clinic and sent to MRG.T2 propeller sequence was taken to better identify the participants' T2 * relaxometry sequence and anatomical details.These sequences were fused after capture to measure thalamus, putamen globus pallidus nucleus kaudatus substantia nigra manual ROI.Afterwards, T2 * and R2 * minimum, maximum and average values of the measured areas were calculated and analyzed with SPSS. Results:When the characteristics of the participants are examined, there are 20 people with Parkinsons and 33 people without. Putamen R2min averages in Parkinson's patients (6,23±2,49) were lower than the others (7,65±1,90) (p:0,023). Substantia nigraT2 max averages (268.95±367.46) and R2min averages (7.90±3.30) of Parkinson's patients were higher than others (T2 max:257.00±157.41 p:0.029) (R2min:6.02±2,50 p:0.022). Significant findings were not found in other regions. Conclusion: According to the results of our study, In Parkinson's patients, the substantia nigraT2 max and R2min values are higher than in healthy subjects. These findings suggest iron accumulation.