Eski Ahlat şehri kazılarında ortaya çıkarılan 13 -14. yüzyıla ait çinilerin incelenmesi ve günümüz yorumu
The analysis and the interpretation of the 13th and 14th century tiles from Old Ahlat city excavations
- Tez No: 514060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ASLİHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Ahlat, Çini, Seramik, Kültürel miras, Sarmaşıklar, Rumi, Palmet, Geometrik motif, insan ve hayvansal tasvir, Ahlat, Tile, Ceramic, Cultural heritage, ivy, rumis, palmettes, geometric motifs, human, animal depictions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sanatsal gelişmeler, toplumsal duyarlılık ve kültürel birikimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Türk kültürünün tarihsel geçmişi, zengin bir kültürel miras olarak günümüze ışık tutmaktadır. Orta Asya ile sınırlı kalmayıp, Anadolu ve Avrupa içlerine kadar uzanan Türklerin, sanatsal üretimler yaptıkları, günümüze kadar gelen eserlerden anlaşılmaktadır. Bu sanatların en önemlileri arasında Çini sanatını görmekteyiz. Üzerinde yoğunlaştığımız Ahlat Çinileri ve bunlar üzerindeki; bitkisel, hayvansal, geometrik ve yazı formlu motifler, kültürel mirasın muhteşem örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitkisel motiflerle kullanılan hayat ağaçları, sarmaşıklar, rumiler, palmetler, geometrik motifler, insan ve hayvansal tasvirleri vb. gibi birçok figür ve motif çok geniş bir coğrafyadan örnekler sunmaktadır. Tez çalışmasında; Ahlat Eski Şehri kazılarında ortaya çıkarılan çiniler üzerinde bulunan figür ve motifler incelenerek, aslına uygun olarak yeniden yorumlanmış ve yeni ürünler elde edilerek, gelecek nesillere aktarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Artistic developments have emerged as a result of social sensibility and cultural accumulation. The historical background of Turkish culture sheds light on our day as a rich cultural heritage. It is understood from the works until the present time that the Turks, who is not limited to Central Asia, but also extend through Anatolia and Europe, have created artistic productions. Among the most important of these arts, we see ceramic and tile art. The Ahlat Tiles and the herbal, animal, geometric and textural motifs on these tiles are seen as magnificent examples of cultural heritage. Life trees used in plant motifs, ivy, rumis, palmettes, geometric motifs, human and animal depictions and so on many figures and motifs offer examples from a very wide geography. In the thesis; the figures and motifs found on the pieces of tiles uncovered in the Ahlat Old City excavations were examined and re-interpreted in accordance with the original and the product was obtained and it was aimed to be transferred to future generations.