Cerrahi olarak tedavi edilen asetabulum kırıklarının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of surgically treated acetabular fractures
  1. Tez No: 514081
  2. Yazar: OSMAN GÖRKEM MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetabulum, letournel, judet, harris kalça skorlaması, acetabulum, letournel, judet, harris hip score
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kliniğimizde cerrahi olarak tedavi edilen asetabulum kırığı olgularının sonuçlarını, radyolojik ve klinik açıdan değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2011-2018 yılları arasında cerrahi tedavi yapılmış asetabulum kırığı olan hastalar retrospektif olarak tarandı. Hastaların pre ve post operatif dönemdeki pelvis ap, iliak ve obturator oblik grafileri radyolojik değerlendirmeye alındı. Post operatif klinik sonuçlar modifiye merle d'aubinge skorlaması, harris kalça skorlaması ve SF – 36 ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya en az 6 ay takibi bulunan 25 hasta dahil edildi. Ortalama yaş 37,7 (min 19-maks. 73), ortalama cerrahiye alınma süreleri 6,1 gündü (1-16 gün). Hastalarımızın kırık oluş mekanizmaları incelendiğinde 8 hastanın aitk, 8 hastanın yüksekten düşme, 6 hastanın adtk, 2 hastanın üzerine ağrılık düşmesi ve 1 hastanın ise basit düşme sonrası hastanemize müracaat ettiği tespit edildi. Hastalarımızdan 5 tanesinde koksartroz saptandı. Bunlardan 1'i total kalça artroplastisi ile tedavi edildi, 1'ine total kalça artroplastisi planlanmakta diğer 3 hasta ise artroplastiyi kabul etmedikleri için medikal tedavi ile takip edilmektedir. Hastalarımızın 2 tanesinde Brooker evrelemesine göre tip 2 heterotopik ossifikasyon saptandı. Ek yaralanması olan hastaların postop yük verme süresi, ek yaralanması olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı uzun bulundu (p=0,038). Hastalarımızın harris kalça skorlama sistemine göre ortalama sonucu 74,4 (0-100) olarak değerlendirildi. Ortalama Merle D'aubinge skoru ise 14,64 (3-18) olarak bulundu. Kırık tipi elementer olanlarda SF-36 değerlendirme skalasına göre Enerji/Canlılık, Ruhsal Sağlık alt ölçekleri Bileşke tipi kırıklara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,035 p=0,002). Sonuçlar: Sonuç olarak karmaşık anatomik yapısı sebebi ile asetabulum kırıklarının cerrahi tedavisi anatomiye hakim cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Asetabulum kırıkları uygun bir cerrahi ile tedavi edildiğinde sonuçları başarılı olmaktadır. Tüm eklem içi kırıklarda olduğu gibi anatomik redüksiyon ve erken rehabilitasyon ana hedef olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed radiological and clinical evaluation of acetabulum fracture cases treated surgically in our clinic. Patients and Methods: Patients with acetabulum fractures who underwent surgical treatment between 2011-2018 in Haseki Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic were retrospectively screened. Pelvis ap, iliac and obturator oblique graphs of the patients in pre and post operative period were evaluated radiologically. Post operative clinical outcomes were assessed by merle d'aubinge scoring, harris hip scoring and SF-36. Findings: Twenty-five patients with at least 6 months follow-up were included. The mean age is 37.7 (min 19-max 73), mean duration of surgery is 6.1 days (1-16 days). When we investigated the fracture mechanisms of our patients, we found that 8 patients were injured in car traffic, 8 patients were falling high, 6 were pedestrians, 2 patients had weight loss and 1 patient applied to our hospital after simple fall. Five of our patients had coxarthrosis. One of them was treated with total hip arthroplasty, total hip arthroplasty was planned to 1, and the other 3 patients were followed by medical treatment because they did not accept arthroplasty. Type 2 heterotopic ossification was detected in 2 of our patients according to Brooker's stage. Postoperative loading time of patients with additional injuries were statistically significantly longer than those without additional injuries (p = 0.038). The mean end result was 74.4 according to Harris hip scoring system of our patients. The average Merle D'aubinge score was found at 14.64. According to SF-36 evaluation scale, fracture type elementary ones were statistically higher than Energy / Vitality and Mental Health subscales according to Combination type fractures (p = 0,035 p = 0,002). Results: As a result, surgical treatment of acetabular fractures should be performed by surgeons who have anatomy due to complex anatomical structure. When acetabulum fractures are treated with appropriate surgery, their results are successful. As with all intraarticular fractures, anatomic reduction and early rehabilitation should be the main goals.