Üniversite öğrencilerinde empatik eğilim düzeyi ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between university students' empathic tendency level and attachment styles
- Tez No: 514114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, kaçınma, bağlanma, empati, empatik eğilim, Anxiety, Avoidance, Attachment, Empathy, Empathic Tendency
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde empatik eğilim düzeyi ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Belirlenen demografik değişkenlerin empatik eğilim düzeyi ile bağlanma stilleri düzeylerinde farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemekte bir diğer amacı oluşturmaktadır. Elde edilen analizler sonucunda alanyazına katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Belirlenen sonuçlar ışığında alanyazına katkıda bulunarak, önerilerle çalışmanın içeriğinin zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evreni, Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler oluştururken, örneklemi aynı üniversite de eğitim gören 100 öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada, araştırmacının hazırlamış olduğu Sosyodemografik Veri Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Empatik Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekler, katılımcılarla bire bir görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 21 Windows paket programı kullanılmıştır. Oluşan verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için“Normallik Testi”gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılmadığı belirlenmiş ve“Non-Parametrik”testlerde kullanılan“Mann-Withney U”ve“Kruskal-Wallis”testi kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan bireylerin Sosyo-Demografik özelliklerinin belirlenmesi için“Frekans”analizi yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin incelemek içinse Spearman Sıra Farkları Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda erkeklerin bakım verenlerine kaygılı bağlanmaları ve benmerkezci olmaları sebebiyle kaygılı ve kaçıngan bağlanma düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Kadınların, erkeklere göre daha duygusal ve hassas olarak yetiştirilmelerinin empatik eğilimlerinin yüksek olmasına sebep olduğu görülmüştür. Kaygılı ve kaçıngan bağlanma ile empatik eğilim arasında negatif yönde korelasyon olduğu tespit edilmiştir. İhmalkar aile, cinsel istismar ve bakıcının sorunlarının olması gibi sebepler kaygılı bağlanmaya sebep olabildiği; empati yokluğunun olması ise kaçınmayı artıran bir durum olarak ele alınabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (YETISEN, Anıl, Master's Degree, Istanbul, 2018) An Analysis of the Relationship between University Students' Empathic Tendency Level and Attachment Styles. The objective of this study is to examine the relationship between university students' emphatic tendency level and attachment styles, hence, contribute to the literature pursuant to obtained results. To determine whether designated demographic variables create a difference in empathic tendency level and attachment styles levels or not is another objective of the study. We believe that the results of the analysis to be conducted will contribute to the literature. It is our aim to enrich the content of the study through the contribution that is being made to the literature in consideration of the determined results. The universe of the research study is constituted by the students who are currently enrolled in Üsküdar University and its sample is constituted by 100 students who also study at the same university. In the research, Sociodemographic Data Form, Inventory of Experiences in Close Relationships and Empathic Tendency Scale - all of which are prepared by the researcher – are applied. The scales are applied through the interviews that were individually conducted with the participants. To analyze the data, IBM SPSS 21 windows packaged software is used.“Normality Test”is performed to confirm whether the resulting data are normally distributed or not. It is determined that the resulting data are not normally distributed thus“Mann-Withney U”and“Kruskal-Wallis”tests, both of which are used in“Non-Parametric”tests, are performed.“Frequency Analysis”is conducted to identify the Socio-Demographic characteristics of the individuals that constitute the sample. Spearman's Rank Correlation, also known as Spearman's Rho Correlation, analysis is benefited from to examine the hypotheses of the research. The levels of anxious and avoidant attachment display a difference according to gender variable. Anxious and avoidant attachment levels demonstrate a difference according to class variable. Emphatic Tendency Level indicates a difference with respect to gender variable. On the other hand, emphatic tendency level does not indicate a difference with respect to class level variable. It is determined that a negative correlation is present in between anxious & avoidant attachment and empathic tendency.