Kasko sigortası sözleşmesi
Motor vehicles insurance contract
  1. Tez No: 514131
  2. Yazar: AKTAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HAYDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Kasko Sigortası, Sigorta, Sözleşme, Zarar Sigortası, Mal Sigortası, Otomobil, Motor Vehicles Insurance, Insurance, Contract, Loss Insurance, Property Insurance, Automobile
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Motorlu araçlar günümüzde insan yaşamı için son derece önem taşımaktadırlar. İnsan yaşamındaki rolleri arttıkça, onları dışarıdan gelecek hasarlara karşı koruma ihtiyacı da doğmaktadır. Bu sebeple araçta meydana gelebilecek çeşitli zararlar kasko sigortası ile teminat altına alınmaktadır. Kasko sigortası bir sigorta sözleşmesidir. Niteliği itibariyle bir zarar sigortası olmakla birlikte, aynı zamanda mal sigortasının bir türüdür. Türk Ticaret Kanunu'nda kasko sigortasına ilişkin özel bir hüküm bulunmamaktadır. Kasko sigortasına ilişkin hükümler 01.04.2013 tarihinde yürürlüğe giren Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları ile düzenlenmiştir. 01.04.2013 tarihinde yürürlüğe giren Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarındaki hükümler dikkate alınarak kasko sigortası sözleşmesine ilişkin herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu durum da ilk olma özelliği taşıyan tez çalışmamızın önemini arttırmaktadır. Tez çalışmamızda kasko sigortası sözleşmesi Türk hukukundaki mevzuat kapsamında incelenmiş, teminata dahil olan ve teminata dahil olmayan zararlara, tarafların yükümlülüklerine ve kasko sigortası sözleşmesinin sona ermesi hallerine temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, motor vehicles are extremely important for human life. As their role is increasing in human life, there is a need to protect them from external damage. For this reason, various damages that may occur in the vehicle are covered by insurance against motor vehicles insurance. Motor vehicles insurance is an insurance contract. It is a kind of property insurance at the same time, with a loss insurance as a matter of fact. There is no special provision in the Turkish Commercial Code for motor vehicles insurance. Provisions on insurance for motor vehicles are regulated by the General Conditions of Motor Vehicles Insurance which entered into force on 01.04.2013. Considering the provisions of General Conditions of Motor Vehicles Insurance which entered into force on 01.04.2013, there is no work related to motor vehicles insurance contract. This situation increases the importance of our thesis work which is the first feature. In our thesis study, the motor vehicles insurance contract has been examined within the scope of the legislation in Turkish law and we have been in contact with the liabilities of the parties and the end-of-life motor vehicles insurance contracts which are included in the guarantee and not included in the guarantee.