Satı Bey'in Terbiye mecmuasının eğitimsel açıdan incelenmesi
Examination of Mr. Sati's Terbiye journal from an educational perspective
- Tez No: 514205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, II. Meşrutiyet Dönemi, Terbiye Mecmuası, Satı Bey, Education, Second Constitutional Period, Terbiye Journal, Mr. Satı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezin amacı Satı Bey tarafından çıkarılan ve II. Meşrutiyet döneminin önemli eğitim dergilerinden biri olan Terbiye Mecmuası'nın 1914 yılında yayımlanan dört sayısı ile bu mecmuanın devamı olarak 1918 yılında Terbiye adıyla yayımlanan altı sayısını eğitimsel açıdan incelemektir. İncelediğimiz bu mecmua toplam olarak on sayıdan oluşmaktadır. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan bu mecmuadan tarihsel yöntemin veri toplama araçlarından biri olan doküman incelemesi ile elde edilen veriler okuyan herkesin kolayca anlayabilmesi için günümüz Türkçesiyle aktarılmıştır. Araştırmada Terbiye Mecmuası'nın, II. Meşrutiyet dönemindeki eğitime katkı sağlamış olan ve günümüzdeki eğitime de katkı sağlayacağını düşündüğümüz önemli eğitimsel görüş, tavsiye ve materyallere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to evaluate four issues of Terbiye Journal published by Mr. Satı in 1914, one of the significant educational journals of the Second Constitutional Period, and the other six issues published by the name Terbiye in 1918 as the continuation of this journal from an educational perspective. This Journal we have examined consists of ten issues in total. In this study, screening model was used. Data obtained from this journal, written in Ottoman Turkish, by document reviev which is one of the data collection tool of historical method has been translated into contemporary Turkish language for everyone reading it to understand easily. It has been found out in this research that Terbiye Journal has important educational perspectives, recommendations and materials that contributed to the education of the Second Constitutional Period and we suppose will contribute to the today's education.