Satı Bey'in 'Layihalarım' adlı eseri ve Türk eğitim tarihindeki yeri
Satı Bey's work titled 'My Layihas' and its place in Turkish education history
- Tez No: 711264
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Satı Bey, Eğitim, Layiha, II. Meşrutiyet, Mr. Satı, Education, Layiha, II. Constitutionalism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
II. Meşrutiyet Dönemi'nin getirdiği özgürlükçü ortam içinde sosyal ve toplumsal sorunlara çözüm arayışları sürerken eğitimdeki yenilikler topluma ve sisteme nasıl uyarlanabilir sorunu da etraflıca şekillenmiş ve yeni bir eğitim politikası arayışı içine girilmiştir. Bu çalışmada Türk eğitim tarihi açısından büyük öneme sahip olan günümüz eğitim politikalarında da etkisi bulunan Satı Bey'in hayatını, çalışmalarını, eserlerini ve Türk eğitim tarihindeki yeri ve Satı Bey tarafından yazılan, dönemin Maarif Nazırlarına sunulmuş olan“Layihalarım”adlı eserin değerlendirilmesi verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise eserin günümüz Türkçesine çevrilmiş şekli yer almıştır.“Layihalarım”, Satı Bey'in Dârülmuallimin Müdürlüğü sırasında Maarif Nazırı Nail Bey ve Emrullah Efendi'ye sunmuş olduğu bir eserdir. Çalışmadaki amaç II. Meşrutiyet Dönemi'nde Türk eğitim sistemindeki gelişmeleri ortaya koyarak dönemin önemli bir eğitimcisi olan Satı Bey'in yaşamını ve tüm etkinliklerini bir bütün olarak ele almak, görüşlerinin II. Meşrutiyet Dönemi eğitim sistemi için önemini belirginleştirmek ve onun görüşlerinden bugüne kadar gelen süreçte ne kadar yararlanıldığını ortaya koymaktır. Eğitim bütün dönemlerde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Geçmişte ve günümüzde eğitimle ilgili problemler olmuş ve gelecekte olmaya devam edeceği düşünülebilir. Bu çalışma geçmişte görülen eğitim problemlerini ortaya koyması açısından önemlidir. Çalışma nitel araştırma yöntemi temel alınarak hazırlanmıştır. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli, var olmuş veya var olan bir durumu olduğu şekliyle betimlemeye çalışan bir yaklaşımdır. Araştırmacı olay, nesne ve bireyleri değiştirmeden, onlara deneysel bir müdahalede bulunmadan oldukları gibi tanımlamaya çalışır. Tarama modelinde, araştırmaya konu olan olay, birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanır.
Özet (Çeviri)
II. Constitutionalism the search for solutions to social and social problems in the libertarian environment brought by the Constitutional period continued, the problem of how innovations in education could be adapted to society and the system was shaped in detail and a new education policy was sought. In this study, the life, works, works and place of Satı Bey in Turkish education history, which has a great importance in Turkish education history, even in today's education policies, will be evaluated, and the work“My Layihaları”, which was written by Satı Bey and presented to the Ministers of Education of the period, will be given. At the end of the study, the translation of the work into today's Turkish will take place.“My Layihaları”is a work that Satı Bey presented to the Minister of Education Nail Bey and Emrullah Efendi while he was the director of Dârülmuallimin. The purpose of the study II. By revealing the developments in the Turkish education system during the Second Constitutional Era, to consider the life and all activities of Satı Bey, who was an important educator of the period, as a whole, and to reflect his views on the II. The aim is to clarify the importance for the education system of the Second Constitutional Period and to reveal how much his views have been benefited from in the process until today. Education has faced various problems in all periods. There have been and will continue to be problems with education in the past, present and future. This study is important in terms of revealing the educational problems seen in the past. The study will be prepared based on the qualitative research method. Scanning model will be used in the study. The scanning model is an approach that tries to describe an existing or existing situation as it is. The researcher tries to define events, objects and individuals as they are, without changing them or making any experimental intervention. In the scanning model, the event, individual or object that is the subject of the research is defined in its own conditions and as it is.