Sigara içen ve içmeyen bireylerin başa çıkma ve psikolojik yardım alma tutumlarının incelenmesi
An analysis on attitude towards seeking professional psychological help in smoker and non-smoker individuals
- Tez No: 514224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Nikotin Bağımlılığı, Başa Çıkma Tutumları, Psikolojik Yardım Alma Tutumu, Sigara İçen ve İçmeyen Bireyler, Cigarette, nicotine independence, Coping Attitudes, Psychological help seeking attitudes, Smokers and non smokers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelen sigarayı kullanan kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve sigaraya başlama yaşı düşmektedir. Sigara bağımlılığı ilk denemeden sonra zamanla çok hızlı gelişmektedir ve bunun sonucunda sigara artık insanların günlük ihtiyacı haline gelmektedir. Sigara içen ve içmeyen bireylerin başa çıkma ve psikolojik yardım alma tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılan araştırmamızın hipotezi; sigara içen bireylerin psikolojik yardım alma ve başa çıkma tutumları içmeyen bireylere göre farklıdır. Araştırmamızın örneklemini İstanbul İl'inde ikamet eden ve rastlantısal olarak seçilen 160 kişi oluşturmaktadır. Araştırma gönüllülük esasına dayalı olarak yapılmış ve Üsküdar Üniversitesi Etik Kurulunca onaylanmıştır. Literatür çerçevesinde, Türkiye'de sigara içen ve içmeyen bireylerde başa çıkma ve psikolojik yardım alma tutumlarının incelenmesini ele alan araştırmaların kısıtlı olması göz önünde bulundurulduğunda; araştırmamız, Türkiye'de sigara (nikotin) bağımlılığı gelişimi ve gerekli önlemlerin alınması açısından sigara içen ve içmeyen bireylerde başa çıkma ve psikolojik yardım alma tutumlarının incelenmesini önemli buluyoruz. Araştırmamıza gönüllü olarak katılan bireyler ile gruplar halinde görüşülerek araştırma konusunda bilgilendirildikten sonra araştırmada veri toplamak amacıyla katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi(FNBT), Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği- Kısa Form(PYTÖ), Başa Çıkma Tutumları Ölçeği(COPE) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik programıyla incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda sigara içenlerin içmeyenlere göre psikolojik yardım almaya daha olumlu baktığı bilgisine ulaşıldı. Araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise; psikolojik yardım alma tutumunun cinsiyete göre farklılık göstermesidir. Elde edilen bu bulgular literatür bağlamında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The number of smoker individuals, deemed nowadays as a prevalent public health issue, is increasing day by day and the age the individuals start smoking decreases. The habit of smoking develops fairly fast after the first trial and at the end, smoking becomes a daily need. The hypothesis of our research held to analyse the attitude towards seeking professional psychological help in smoker and non-smoker individuals is that the attitude towards seeking professional help in non-smoker individuals differ from those who do. The randomly selected 160 individuals risiding in the city of Istanbul makes the study chort. The research is based on the consent and approved by the etichal committee of Uskudar University. Considering the limited research on attitude towards seeking professional help in smoker and non-smoker individuals within the field, we find our research significant for the issue of development of nicotine addiction in Turkey and taking necessary precautions. We applied socio- demographic Information Form, Fagerström Nicotine Addiction Test (FNBT), Attitude Towards Seeking Professional Psychological Help Measurement- Short Form, COPE. After we informed the voluntary individuals the topic of research by interviewing them in groups about the topic of research. The data obtained were analysed by using statistical program SPSS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences.) The data showed that cigarette smokers were more likely to get psychological help compared to non smokers. Besides the research concluded that the attitude towards getting psychological help varies also with gender. The results of the study were discussed under current literature and suggestion were made effort for the future work.