Yetişkin bireylerde eşbağımlılık, bağlanma ve aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between co-dependency, attachment and alexi̇thymi̇a in adults
- Tez No: 514223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YILANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: eşbağımlılık, aleksitimi, bağlanma, co-depedency, alexitymia, attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Eşbağımlılık kişinin bakım veren ile kendini özdeşleştirmesi ve kendiliğin ayırt edilememesi ile tanımlanmaktadır. Şu haliyle eşbağımlılık bireyi duygusal ve sosyal ilişkiler yönünden etkileyen bir olgudur. Bu çalışmanın amacı eşbağımlılık, aleksitimi ve bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla katılımcılara Eşbağımlılık Belirleme Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri uygulanmıştır. Çalışmaya 274'ü kadın ve 78'i erkek olmak üzere toplam 352 kişi katılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda eşbağımlılık ile kaygılı ve kaçıngan bağlanma arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Aynı şekilde eşbağımlılık ile aleksitimi ölçeği ve alt boyutları arasında anlamlı düzeyde pozitif bir korelasyon elde edilmiştir. Katılımcıların bağlanma biçimlerine, maddi duruma, çocuklukta bakıma muhtaç kişi varlığına, ailede psikolojik rahatsızlık öyküsüne, anne-baba tutumuna ve birlikteliğine, sigara ve alkol kullanma durumuna göre eşbağımlılık puan ortalamaları anlamlı farklılık göstermektedir. Yapılan regresyon analizi sonucuna göre aleksitimi ölçeği duyguları tanıma altboyutu ve kaygılı bağlanmanın eşbağımlılığı anlamlı düzeyde pozitif bir şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Co-dependency is defined by self-identification of the person with the care provider and self-differentiation. In this case, co-dependence is a phenomenon that affects the individual in terms of emotional and social relationships. The aim of this study is to investigate the relationship between co-dependency, alexitymia and attachment. For this purpose, participants were given a Scale of Co-Dependency, the Toronto Alexitymia Scale and the Inventory of Experiences in Close Relations. A total of 352 people, including 274 women and 78 men, participated in the study. The correlation analysis showed that there was a significant correlation between anxiety- avoidance attachment and co-dependency. In the same way, a significant positive correlation was obtained between the subscales and the alexitymia scale with the co- dependency. According to the way the participants are attachment style, material situation, the presence of people in need of care in childhood, the story of psychological distress in the family, the attitude of parents and the association, the situation of smoking and alcohol dependence, the average points of the co-dependence differ significantly. As a result of the regression analysis, it was observed that alexitymia subscale perception of emotions and anxiety attachment positive and significantly predict co-depedency.