4857 sayılı İş Kanununda fazla saatlerle çalışma
Working extra hours in Labour Law No 4857
  1. Tez No: 514239
  2. Yazar: MERVE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN BİRBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fazla saatlerle çalışma, fazla çalışma, fazla sürelerle çalışma, fazla çalışmanın ispatı, hakkaniyet indirimi, fazla çalışma ücreti, serbest zaman verilmesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Çalışma sürelerinin sınırlandırılması, bir koruma hukuku olarak şekillenen iş hukukunun öncelikli konusu, hatta ortaya çıkış nedenlerinden birisidir. Sınırlı bir çalışma süresi kavramı olmadığı takdirde, fazla saatlerle çalışmadan da bahsedilemez. Bu nedenle çalışma sürelerine getirilen sınırlar ve sınırların aşılması üzerinde durulması gereklidir. 4857 sayılı İş Kanunu'nda düzenlenen fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma kavramları için, fazla saatlerle çalışma üst başlığı kullanılmıştır. Bu çalışmada temel olarak 4857 sayılı İş Kanunu anlamında fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma incelenmiş olup, yer yer 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Yine çalışmamızın tamamında yerleşik yargı kararlarına ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde çalışma sürelerinin sınırlandırılmasına ilişkin tarihsel gelişim, fazla çalışmanın hukuki dayanakları ve 4857 sayılı Kanunda düzenlenen benzer kavramlarla fazla çalışma kavramı ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümünde, öncelikle fazla çalışma türleri ve şartları, çalışma sürelerine getirilen sınırlamalar daha sonra fazla saatlerle çalışmaya ilişkin ispat sorunlarının yanında uygulamada geniş yer tutan hakkaniyet indirimi üzerinde durulmuştur. Son bölümünde ise fazla saatlerle çalışmanın karşılığı olan fazla çalışma ücreti ve serbest zaman verilmesinin şartları incelenmiştir. Ayrıca fazla çalışma karşılığının zamanında verilmemesine bağlanan sonuçlar da bu bölümde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Limiting working hours is the priority issue of the labour law shaped as a conservation law, even reasons of emergence of it.If there isn't a limited working hour concept,working extra hours can't also be mentioned.Therefore it is necessary to urge upon limits brought to working hours and exceeding the limits. For the overworking and working extra hours concepts arranged in the Labour Law no 4857, head piece of working extra hours is used.In this study,extra work and working extra time were basically analyzed in the meaning of Labour Law no 4857 and they are partly tried to be correlated with Maritime Labor Law no 854, Coordination of the Relationship between Employees and Employers in Press Sector Law No 5953 and Turkish Code of Obligations Law no 6098.Also in our whole study, assessments regarding settled judicial decisions were included. In the first part of the study, the historical development concerning restricting working hours, legal basis' of extra work and similar concepts arranged in Law no 4857 were tried to be explained by correlating extra work.In the second part, firstly, kinds and conditions of extra work,limits brought to working hours and then besides demonstration problems regarding extra work,equity reduction which have a wide place in application were dwelt on.In the last part, overtime pay which is the cover for extra work and the conditions of giving leisure time were analyzed.The results depending on not giving the cover of extra work on time were also tried to be analyzed. Key words : Working extra hours, extra work, working extra times, demonstration of extra work, equity reduction, overtime pay, giving leisure time.