Fazla saatlerle çalışmanın tespiti ve ispatı
Determination and proof of overtime work
  1. Tez No: 956667
  2. Yazar: MERVE KURNAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK BARIŞ MUTLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Çalışma Süresi, Fazla Saatlerle Çalışma, Fazla Çalışma, Fazla Saatlerle Çalışmanın İspatı, Labour Law, Working Time, Overtime Work, Overwork, Proof of Overtime Work
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
İş mevzuatımızda yer alan çalışma sürelerine ilişkin düzenlemeler, iş sağlığı ve güvenliği ile doğrudan ilişki içerisindedir. Çalışma süreleri açısından İş Kanunu'nda düzenlemeler yapılarak bazı sınırlamalar getirilmiştir. Getirilen bu sınırlamaların incelenmesi fazla saatlerle çalışma açısından önemlidir. Dolayısıyla öncelikli olarak çalışma sürelerine ilişkin düzenlemelerin irdelenmesi ve sınırlamaların tespitinin yapılması gerekir. Fazla saatlerle çalışma kavramı, hem fazla çalışma hem de fazla sürelerle çalışmayı içeren bir kavramdır. Bu tez çalışmasında, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda yer alan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma kavramlarına ilişkin düzenlemeler irdelenmiş ve bu çalışmalar açısından bazı tespitler yapılmıştır. Hem fazla çalışma hem de fazla sürelerle çalışma açısından Kanun'da belirlenen ölçüt, haftalık çalışma süresinin aşılmasıdır. Kanun'da haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmiş ve bu sürenin aşılması fazla çalışma olarak nitelendirilmiştir. Haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlenmesi durumunda, bu belirlenen süreyi aşan ve haftalık 45 saate kadar olan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmıştır. Tezin kapsamında, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için getirilen haftalık çalışma süresi ölçütü irdelenmiştir. Ayrıca bu çalışmaların şartları doktrin ve Yargıtay kararları çerçevesinde ele alınmıştır. Bu çalışmaların ispatının değerlendirilmesi ve hukuki bir zeminde açıklanması da önemlidir. Bu nedenle fazla saatlerle çalışmalar açısından ispatın nasıl olacağı ayrıca değerlendirilmiş ve bu konuda Yargıtay kararları ile belirlenen bazı esaslar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Regulations regarding working hours contained in our labour law legislation are directly related to occupational health and safety. Some restrictions have been introduced by making regulations in the Labour Law regarding working hours. The examination of these restrictions imposed on working hours is important in terms of overtime work. Therefore, first of all, it is necessary to examine the regulations related to working hours and to determine the restrictions. The concept of overtime work is a concept that includes both overwork and extended working hours. In this thesis, regulations related to the concepts of overwork and extended working hours contained in the Labour Law No. 4857 were examined and some determinations were made in terms of these works. The criterion set out in the Labour Law for both overwork and extended working hours is the exceeding of the weekly working time. In the Labour Law, the weekly working time is set as a maximum of 45 hours and exceeding this period is considered as overwork. If the weekly working time is determined below 45 hours, the work that exceeds this determined time and up to 45 hours per week is called extended working hours. In this thesis, the weekly working time criterion introduced for overwork and extended working hours was examined. In addition, conditions of these works have been evaluated in the context of doctrine and Supreme Court decisions. It is also important that proof of these works is evaluated and explained on a legal basis. Therefore, how the proof will be in terms of overtime work has also been evaluated and some principles determined by the decisions of the Supreme Court on this issue have been explained.