Farklı mikrobiyal kaynaklı lipopolisakkaritlerle stimüleedilmiş monosit hücrelerinde selonsertib'in (gs4997)immünyanıta etkisi
Effects of selonsertib (GS4997) on monosite cells with different microbial resources lipopolisakkarites
- Tez No: 514425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN CANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Selonsertib (GS4997), Diklofenak Sodyum, Ġnflamasyon, THP-1, Selonsertib (GS4997), Diclofenac Sodium, Inflammation, THP-1
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnflamasyon, doku veya organın kendisine zarar verebilecek etkene karşı savaşması durumudur. İnflamasyonda önemli sitokinler; TNF-α, IL-1β'dır. İnflamasyonun tedavisinde; Nonsteroidal Antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Tez kapsamında ASK-1 inhibitörü olan Faz II çalışmaları devam eden Selonsertib'in, farklı mikrobiyal kaynaklı lipopolisakkaritlerle stimüle edilmiş THP-1 insan monosit hücrelerinde immün yanıta etkilerini WST-1 sitotoksisite testi ile flow sitometri ve Gerçek Zamanlı PZR yöntemiyle araştırılmıştır. Diklofenak Sodyumun IC50 konsantrasyonu 32 µM/mL; Selonsertib'in ise 120 µM/mL olarak belirlenmiştir. Flow sitometride elde edilen IL-1β sonuçlarına göre ise; Diklofenak Sodyum E.coli LPS uygulamasından sonra yaklaşık 3.1 kat, P. aeroginosa LPS uygulamasından sonra 6.8 kat ve S.enteritidis LPS uygulamasından sonra ise; 4.9 kat IL-1β seviyesi üzerinde bir inhibisyon sağlamıştır. Selonsertib ise; E.coli LPS uygulamasından sonra yaklaşık 21.5 kat, P.aeroginosa LPS uygulandıktan sonra sonra 31.9 kat ve S.enteritidis LPS uygulamasından sonra ise 16.5 kat IL-1β seviyesi üzerinde bir inhibisyon görülmüştür. mRNA seviyeleri LPS'lerin kendi aralarındaki değerlendirmeleri sonucunda TNF-α gen düzeyinde, P. aeroginosa LPS ve Diklofenak Sodyum uygulaması ile 12 kat azaldığı, IL-1β gen düzeyinde, P. aeroginosa LPS ve Diklofenak Sodyum uygulaması ile 2,28 kat azaldığı, ASK-1 gen düzeyinde, P. aeroginosa LPS ve Selonsertib uygulaması ile diğer gruplara göre daha iyi inhibisyon yaptığı görülmüştür. Çalışma sonunda ise, Selonsertib'in Diklofenak Sodyum gibi inflamasyonda kritik rol oynayabileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inflammation is a fight against an effect that can damage the tissue or organ itself. Important cytokines in inflammation; TNF-α, IL-1β. In the treatment of inflammation; Nonsteroidal anti-inflammatory drugs are used. In the thesis, Selonsertib, an ASK-1 inhibitor, Phase II studies, was investigated with WST-1 cytotoxicity test by flow cytometry and Real Time PZR method on the immunosubstances of THP-1 human monocyte cells stimulated with different microbial lipopolysaccharides. Diclofenac Sodium IC50 concentration 32 μM / mL; Selonsertib was determined to be 120 μM / mL. According to the results of IL-1β obtained from flow cytometry; Diclofenac Sodium E. coli Approximately 3.1 fold after LPS application, 6.8 fold after P. aeroginosa LPS application and after S. enteritidis LPS application; 4.9 fold an inhibition on IL-1β level. Selonsertib is; after E. coli LPS administration, an inhibition was observed at about 21.5 fold, after P. aeroginosa LPS administration, then 31.9 fold and after S. enteritidis LPS administration at 16.5 fold IL-1β level. As a result of evaluations of mRNA levels of LPS, TNF-α gene level decreased 12 times with P. aeroginosa LPS and Diclofenac Sodium application, IL-1β gene level decreased 2.28 times with P. aeroginosa LPS and Diclofenac Sodium application, ASK -1 gene, P.aeroginosa LPS and Selonsertib showed better inhibition than the other groups. At the end of the study, it was investigated that Selonsertib could play a critical role in inflammation like Diclofenac Sodium.