Metabolik sendromu olan hastalarda visseral yağlanma oranı ve boyun çevresi arasındaki ilişki
Relationship between visceral fat and neck circumference in patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 514484
  2. Yazar: HAKAN GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ KUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neck Circumference, Visceral fat, Anthropometric, Metabolic Syndrome
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnsanların yaşadığı çevre, davranışları ve yaşam tarzı, dramatik bir şekilde değişmektedir. Bu değişimlere bağlı olarak, obezite ve tip 2 diyabet sıklığında ciddi bir artış görülmektedir. Obezite ve diyabetin görülme sıklığındaki artışa paralel, her geçen gün daha fazla insanı etkilemekte olan ve multi faktöriyel risk etmenlerinin bir araya gelmesi sonucu oluşan metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalık riskini de beraberinde getirdiği için 21. yüzyılın önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu araştırmada, kilo yakınması ile başvuran hastalarda, boyun çevresi ölçümlerini bazı metabolik ve antropometrik ölçümlerle karşılaştırmayı ve özellikle metabolik sendromu olan hastalarda, visseral yağlanma oranları ile boyun çevresi ölçümleri arasındaki korelasyonu tanımlamayı amaçladık. Araştırmamıza, 01.02.2009 – 01.02.2011 tarihleri arasında, Başkent Üniversitesi Ümitköy Semt Polikliniği, diyabet ve obezite polikliniğine, kilo yakınması ile başvuran 179 hasta alınmıştır. Bu çalışma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın verileri, SPSS 16.0 versiyonu istatistik programına aktarılmış, veri kontrolü ve analizler bu programda yapılmıştır. Hipoteze yönelik analizlerde Pearson Ki-kare testi kullanılmış, verilerin anlamlılık düzeyleri Ki-kare testi ile saptanmıştır. Çalışmamıza alınan 179 hastadan % 77'si (n=137) kadın, % 23'ü (n=42) erkektir (K:E oranı=3,26). Hastalarımızın yaş ortalaması 37±13,15'dir. Hastalarımızdan 40'ına (% 22,3) metabolik sendrom tanısı konmuştur. Metabolik sendromu olmayanların boyun çevresi ortalaması 35,15±3,48 cm, metabolik sendromu olanların ise 38,40±4,13 cm saptanmıştır. Metabolik sendromu olan hastalarda, boyun çevresi ile visseral yağlanma oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon gösterilmiştir (r=0,71; p=0,01). Çalışmamız, metabolik sendromda boyun çevresi ölçümünün, NCEP ATP III kriterlerinden biri olan bel çevresi ölçümü gibi değerli ve istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon gösteren bir ölçüm olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar Sözcük: Boyun Çevresi, Visseral Yağlanma, Antropometrik, Metabolik Sendrom.
Özet (Çeviri)
People's environment, behavior and lifestyle are dramatically changing. Depending on these changes, there is a dramatic increase in obesity and type 2 diabetes. The metabolic syndrome is a combination of multi-factorial risk factors, which affects more people because of increased incidence of obesity and diabetes. The metabolic syndrome is one of the major health problems of the 21st century. In this descriptive study, we aimed to compare neck circumference measurements with some of the metabolic and anthropometric measurements in patients presenting with complains of weight, and to show the correlation between visceral fat rates and neck circumference measurements especially in patients with metabolic syndrome. 179 patients with complains of weight were included to the study from 01.02.2009 to 01.02.2011, at the diabetes and obesity outpatient clinic of Baskent University. Research data were analyzed with the statistic program SPSS version 16.0. Pearson Chi-square test were used for hypothetical analysis and levels of significance of the data. Of 179 patients, 77% (n=137) were women, 23% (n=42) were men (F: M ratio=3.26). The mean age was 37±13.15 years. Forty of our patients (22.3%) were diagnosed as metabolic syndrome. The mean neck circumference was 35.15±3.48 cm in those without metabolic syndrome, and 38.40±4.13 cm in those with metabolic syndrome. Statistically significant positive correlation was demonstrated between neck circumference measurements and visceral fat rates in patients with metabolic syndrome (r=0,71; p=0,01). Our study revealed that, neck circumference measurement is a valuable and indicating measurement just as the waist circumference measurement which is one of the NCEP ATP III criteria, in identifying visceral fat in patients with metabolic syndrome.