Yerel yönetimlerde kurumsallaşmanın kurum performansına etkisi
The effect of institutionalization on institutional performance in local governments
- Tez No: 514545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Belediye, Kurum Performansı, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Local Government, Municipality, Institutional Performance, Instiution Management Principles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yerel yönetimlerle ve belediyelerle ilgili pek çok çalışmaya akademik yazında rastlamak mümkün olsa da, literatür dikkatli bir şekilde tarandığı zaman yapılan katkıların genelde bu iki yapının tek bir özelliğine odaklanarak parçacı bir yapı sergilediği ve bununla birlikte bunların işlevlerini bağlamından kopararak indirgemeci bir yaklaşımı sürdürdükleri görülebilir. Araştırma için yapılan literatür taramasında genelde yerel yönetimlerin özelde ise belediyelerin yukarıda sayılan özelliklerinin gözden kaçırıldığı fark edilmiştir. Bu sebeple bu çalışma“kurumsalcı”bir bakış açısından yerel yönetimler, belediyeler ve belediyeciliğe yaklaşacaktır. Bu seçimin belirtilen sebebi dışında bir sebebi daha bulunmaktadır: Özellikle son yıllarda kamu yönetimi, idari bilimler ve siyaset bilimi literatüründe önemli bir araştırma ve analiz aracı olarak“kurum”; iktisadi ve siyasi gelişmenin kaynağı ve süreci olarak da“kurumsal yönetim”ve“kurumsal performans”bir araştırma konusu olarak akademik yazında oldukça önem kazanmıştır. Bu açıdan yapılan bu çalışma aynı zamanda bir metodoloji uygulama özelliğini de ihtiva etmektedir. Her ne kadar çalışma genel manada yerel yönetimlerin kavramsal model anlamında tamamını ihtiva etmeye çalışsa da toplanabilir nicel datanın kolaylığı ve araştırmanın ampirik uygulamasının sınırlandırılmasının gerekliliği adına çalışmanın uygulama ve model kısmı kurumsal yapı olarak belediyeleri temel alarak yapılması uygun görülmüştür. Bu araştırmanın amacı kurumsallaşmanın önemli boyutlarından olan ve bir kurumun kurumsal analizinde etkin rol oynayan kurumsal yönetim ilkelerinin kurumsal performans ile olan ilişkisini incelemektir. Yerel yönetim seviyesindeki farklı belediyelerden mikro datalar toplanmış ve bu toplanan datalar nicel analiz metotlarından regresyon, korelasyon ve faktör analizi gibi inceleme-analizlere tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonucunda kurumsal yönetim ilkelerinin kurumsal performans ile teorik ve ampirik bağlamda ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the modern time, municipalities have become one of the most important public spaces which participant and local democracies have manifested itself. Due to its feature, either in academic writing or in social researches, municipalities as a body of administration and governance have a significant impact. Moreover, municipalities, at the same time, have taken into consideration of these fields mentioned above since they have touched lives of citizens in the aspect of administration of source and living space. One of the most significant feature of the research made in this thesis which distinguishes this work from another research in the literature is that this research tries to analyze the effect of institutionalization process on the institutional performance of the municipalities, mixing qualitative and quantitative research methods. In the first part of the research, after we discuss the nature and the essence of the institute and institutionalization, we mention about institutionalization process and elements. After that, in a general manner, we investigate the effect of institutionalization on the performance of institutions based researches made in this field and theoretical approaches. In the second part, the research has focused on the themes of municipality, municipalism and local government. In this part, the key discussion theme is municipality and the other governance apparatus as the main investigation area of institutional approach. In the last part of this part, we focus on the historical progress of the municipalities and local governments in Turkey in terms of historical, political and governancial background. The third part includes the main feature of this research which distinguishes our research from other studies in the academia: Study on the effect of institutionalization of municipalities on the effect of performance of the institution, mixing of the qualitative and quantitative research methods. In this regard, it was collected micro data from designated municipalities in Istanbul and empirical and regressive analysis was made. Lastly, the outcomes of this analysis is stated in the last part.