X ve Y kuşağı bireylerinde bağlanma stillerinin yaşam doyumuna ve kişiler arası ilişkilere etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of attachment styles on life satisfaction and interpersonal relationship among X and Y generation i̇ndividuals
  1. Tez No: 514607
  2. Yazar: SEVGİ HATİCE AŞKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRİM SUNGU TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Bağlanma Stilleri, Yaşam Doyumu, Kişilerarası İlişkiler, Generations, Attachment Styles, The Satisfaction with Life, Interpersonal Relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, hızla değişen zamanın oluşturduğu kuşaklar, bu kuşakların sınıflandırılması, sınıflandırılan kuşaklardan olan X kuşağına (1965 – 1979 yılları arasında doğan bireyler) ve Y kuşağına (1980 – 1999 yılları arasında doğan bireyler) üye olan kişilerin geliştirdikleri bağlanma stilleri ve bu bağlanma stillerinin kişilerin yaşam doyumuna ve kişilerarası ilişkilerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçların değerlendirilerek neticelerinin tartışılması ile literatüre katkı sağlamak ikinci bir amaçtır. Bu doğrultuda araştırma için, Sakarya'da yaşayan 1965 – 1979 yılları arasında doğan X kuşağı bireyleri ve 1980 – 1999 yılları arasında doğan Y kuşağı bireyleri seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi % 62,4 (128) kadın ve % 37,6 (77) erkek olmak üzere toplam 205 kişidir. Katılımcıların % 46,3'ü evli ve % 53,7'si bekardır, %73,7'si (151) Y Kuşak ve %26,3'ü (54) X Kuşaktır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Demografik Bilgi Formu, Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Yaşam Doyumu Ölçeği'dir. Araştırmada kullanılan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 22 yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmada öncelikle kişilere ilişkin demografik özelliklerin dağılımını gösteren tablo verilmiştir. Çözümlemelerde değişkenlerin karşılaştırılmasında veri testleri normal dağılım göstermiştir. Bağlanma stilleri, kişilerarası ilişkiler ve yaşam doyumunun demografik değişkenlere göre farklılık gösterme durumu parametrik testlerden t-test ve Anova testi ile analiz edilmiştir. Bağlanma stilleri ile kişilerarası ilişkiler ve yaşam doyumu arasındaki ilişki parametrik testlerden Pearson korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Bağlanma stillerinin kişilerarası ilişkiler ve yaşam doyumuna etkisi regresyon testi ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan X ve Y kuşak bireylerine uygulanan t-test sonucunda saplantılı bağlanma açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ortalama puanlar incelendiğinde Y kuşağı bireylerinde saplantılı bağlanmanın daha fazla olduğu görülmüştür. Bağlanma stilleri ile kişilerarası ilişki boyutlarının dört alt boyutu karşılaştırıldığında; bağlanmanın etkisinin X ve Y kuşakta farklılık gösterdiği görülmektedir. X ve Y kuşakta, bağlanma stillerinin yaşam doyumuna etkisi regresyon analizi ile incelenmiş ama anlamlı bulunmamıştır. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the generations formed by the rapidly changing times, the classification of these generations, the individuals born between the Gen X (1965 - 1979), and the bonding styles developed by the members who were members of Gen Y (1980-1999) and the effects of these attachment styles on the life satisfaction and interpersonal relationships of the persons It is a secondary aim to contribute to the literature by discussing the consequences of evaluating these aims. For this research, the Gen X individuals born in Sakarya between 1965 and 1979 and the Gen Y individuals born between 1980 and 1999 were selected. The sample of the study is a total of 205 persons, with 62.4% (128) female and 37.6% (77) male. 46,3% of participants were married and 53,7% were single, 73,7% (151) were Gen Y and 26,3% (54) Gen X. Data collection tools used in research; data collection tods used in the research are Demographic Information Form, Interpersonel Relationships and Dimensions Scale, Relationship Scales Questionnaire, The Satisfaction with Life Scale. The data used in the research was transferred to the electronic environment and analyzed with the help of SPSS 22. In the study, firstly a table showing the distribution of demographics about the persons is given. In the comparison of the variables in the analyzes, the data tests showed a normal distribution. Differences in attachment styles, interpersonal relationships, and life satisfaction according to demographic variables were analyzed by t-test and Anova test from parametric tests. The relationship between attachment styles and interpersonal relationships and life satisfaction was analyzed by parametric tests using the Pearson correlation test. The effects of attachment styles on interpersonal relationships and life satisfaction were analyzed by a regression test. There is a statistically significant difference in preoccupied attachment in the t-test result applied to the X and Y generation subjects participating in the study. When average scores were examined, it was seen that preoccupied attachment was more common in Gen Y individuals. When the attachment styles and the four subscales of interpersonal dimensions were compared, it is seen that the effect of bonding varies in the Gen X and Y. In the Gen X and Y, the effect of attachment styles on life satisfaction was examined by regression analysis but not significant. The findings are discussed in the light of relevant literature.