Tedaviye dirençli renal kolikte dermal blokaj uygulaması
Aplication of dermal blockade in treatment resistance renal colic
- Tez No: 514896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN BENLİOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇİFT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: renal kolik, intrakutanöz enjeksiyon, distile su, tedaviye dirençli renal kolik, dermal blokaj
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada tedaviye dirençli renal kolik hastalarında dermal blokaj uygulamasının sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Bu retrospektif çalışma Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun izniyle (2018 / 5-5) tamamlandı.Çalışmada Eylül 2013 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Tıp fakültesi Üroloji Kliniğinde, medikal tedavilerle ağrısı geçmemiş dirençli renal koliği olan 72 hastaya dermal blokaj tedavisi uygulandı ve sonuçları değerlendirildi.Dermal blokaj işlemi daha önceden belirlenmiş renal kolik dermatomu olan T11 ve L4 dermatom bölgesini kapsayacak şekilde 4 noktadan,steril distile su ile intrakutanöz enjeksiyon şeklinde yapıldı.Ağrıyı değerlendirmek için visual analog scale (VAS) kullanıldı. Dermal blokaj yapılmadan önceki VAS skoru ile ağrı durumu belirlendi ve 0. dakika olarak kaydedildi. Dermal blokaj uygulaması yapıldıktan sonraki 1., 15., 30., 60. dakikalarda VAS skorlaması ile ağrı durumu tekrar değerlendirildi.Dermal blokaj sonrası ağrının tekrarlama durumu, ağrı tekrar başladıysa kaç saat sonra başladığı kaydedildi. Ağrısı tekrar başlayan hastalara dermal blokaj tekrarı uygulandı.Dermal blokaj tekrarı yapılan hastaların ağrı durumları VAS skorlaması ile tekrar değerlendirildi.Tedavi sonrası memnuniyet oranı ve prosedürü tekrarlama isteği soruları yöneltildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 34,5±13,92 (19 - 64 yıl), 45'i (%62,5) kadın, 27'si (%37,5) erkek, 28'inde (%38,9) gebelik, 15'inde (%20,8) böbrek fonksiyon bozukluğu mevcut idi. Dermal blokaj tedavisi uygulanan 72 hastanın 70'inin (%97,2) ağrısının geçtiği saptandı. Hastalarda ortalma VAS skoru dermal blokaj işlemi öncesi (0. dk) 9,93±0,27 iken, işlem sonrası 1., 15., 30., 60. dk'larda, sırasıyla; 2,85±1,82, 2,57±1,71, 2,15±1,67, 2,04±1,84 saptandı.Dermal blokaj tedavisi sonrası ağrısı geçen 70 hastanın 27'sinin(%37,5) ağrısı tekrar başladı. Ağrının tekrar başlama süresi ortalama 8,64±2,8 saat idi. Bu hastaların 23'üne(%85,2) dermal blokaj işlemi tekrar uygulandı. Dermal blokaj tekrarı uygulanma zamanı ilk dermal blokajdan ortalama 10,51±3,04 saat sonra idi. Dermal blokaj tekrarı öncesi (0. Dk) ortalma VAS skoru 9,94±0,24 iken, işlem sonrası 1., 15., 30., 60. dk'larda sırasıyla; 2,85±1,75, 2,65±1,55, 2,03±1,74, 1,91±1,79 saptandı.Dermal blokaj tedavisi sonrası hasta memnuniyeti oranları %97,2 memnun ve çok memnun, prosedürü tekrarlama isteği %97,2 yaptırırım ve kesinlikle yaptırırım şeklinde idi. Sonuç: İntrakutanöz olarak distile su enjeksiyonu ile yapılan dermal blokaj uygulamasının, renal koliği olan ve ilk basamak medikal tedaviler ile ağrısı geçmemiş dirençli olgularda, gebelerde ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ağrı kontrolü açısından etkin, güvenilir, ucuz, kolay uygulanabilir ve tekrarlanabilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
APLİCATİON OF DERMAL BLOCKADE İN TREATMENT RESİSTANCE RENAL COLİC Objective:In this study, we aimed to evaluate the results of dermal blockage in patients with treatment-resistant renal colic. Patients and Methods:This retrospective study was conducted with the approval of Adiyaman University Faculty of Medicine Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee (2018/5-5).In the study, dermal blockage treatment was applied to 72 patients who admitted to Urology Clinic of Adiyaman University Medical Faculty between September 2013 and May 2018 with resistant renal colic and whose pain had not relieved by medical interventions and results of treatment were evaluated. Dermal blockade was performed as an intracutaneous injection with sterile distilled water at 4 points to accommodate T1 and L4 dermatome regions with predetermined renal colic dermatome. Visual analog scale (VAS) was used to assess pain.The pain status was determined by VAS score before the dermal blockade and were recorded as 0 minutes.Pain status was assessed by VAS score at the 1st, 15th, 30th and 60th minutes after the dermal blockage application.After the dermal blockage, recurrence of pain and relapse time was recorded. Patients with relapsing pain were treated with dermal blockage again. Pain status of the patients who underwent dermal blockage was reevaluated with VAS score.After the treatment, the satisfaction rate and the desire to repeat the procedure were questioned. Results:The mean age of the patients was 34.5 ± 13.92 (19 to 64 years).Of these patients, 45 of them (%62,5) were females and 27 of them (%37,5) were males. Also, 28 of them (%38.9) had pregnancy and 15 of them (%20.8) had renal dysfunction.Of the 72 patients treated with dermal blockage, the pain of 70 (%97.2) them were relieved. While the mean VAS score in the patients was 9.93±0.27 before the dermal blockage procedure (0 min),it was 2,85±1,82, 2,57±1,71, 2,15±1,67, 2,04±1,84 at 1st, 15th, 30th and 60th minutes after the procedure, respectively. The pain of 27 (%37.5) of 70 patients who had dermal blockage treatment was started again.The mean relapse time of the pain was 8.64±2.8 hours. Twent-three(%85.2) of xv these patients were re-treated with dermal blockage. The mean time to repeat dermal blockage was 10.51 ± 3.04 hours after the first dermal blockage. While the mean VAS score was 9.94±0.25 before the repetition of dermal blockage (0. Min), it was 2,85±1,75, 2,65±1,55, 2,03±1,74, 1,91±1,79 at 1st, 15th, 30th and 60th minutes after the procedure. Patient satisfaction rates after dermal blockage treatment were %97,2. satisfied and very satisfied, and desire rate to repeat procedure was %97,2 prefer and definitely prefer. Conclusion:We think that dermal blockage with intracutaneous injection of distilled water is an effective, reliable, cheap, easy to apply and repeatable method for pain control in patients with treatment-resistant renal colic and whose pain had not releved by first-line medical therapies and pregnant women, patients with renal dysfunction.