Hızlı tüketim mallarında duyusal markalama uyaranlarını algılama düzeyi farklılıkları ile yeniden satın alma kararı arasındaki ilişkinin nörogörüntüleme teknikleriyle incelenmesi
An experimental study about determining the impact leveldifferences of sensory branding stimulants on consumer repurchasing decisions on fast moving consumer goods by neuroimaging methods
  1. Tez No: 514938
  2. Yazar: KÜBRA MÜGE ÇAKARÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİHA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duyusal Markalama, Nöropazarlama, Nörogörüntüleme Teknikleri, Yeniden Satın Alma Kararı, Hızlı Tüketim Malları, Sensory Branding, Neuromarketing, Neuroimaging Techniques, Re-purchase Decision, Fast Consumption Goods
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 420
Özet
Uyaranlarını Algılama Düzeyi Farklılıkları ile Yeniden Satın Alma Kararı Arasındaki İlişkinin Nörogörüntüleme Teknikleriyle İncelenmesi, Doktora Tezi, Çorum, 2018. Günümüz rekabet ortamında işletmeler rakiplerinden farklılaşmak ve tüketicilerin zihninde yer edinebilmek için çaba göstermektedir. İşletmeler benzerlerinden farklılaşmak ve marka farkındalığı yaratmak amacıyla markalama stratejilerinde duyuları kullanmaya başlamışlardır. Tüketicilerin sahip oldukları dokunma, görme, işitme, koklama ve tatma duyularının mümkün olduğu kadar çoğuna seslenen etkili markalama stratejileri ile tüketicilerin ilgilerini çekmekte ve onları etkilemektedirler. Bu çalışma, tüketicilerin hızlı tüketim malları yeniden satın alma kararlarında duyusal markalama uyaranlarının algılama düzeyi farklılıklarını ve önemini açıklamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda tüketicilerin en sık satın aldıkları hızlı tüketim malları çikolata, gazlı içecek, sabun ve çamaşır deterjanı ve bu mallara ilişkin markalar Nutella, Coca Cola, Dove ve Ariel deneysel araştırmada kullanılmak üzere ön çalışmalar ile tespit edilmiştir. Çalışmanın amacı, tüketicilerin hızlı tüketim malları yeniden satın alma kararı üzerinde duyusal markalama uyaranlarının etki düzeyini belirleyebilmektir. Çalışmanın temel varsayımı tüketicilerin demografik özelliklerine göre hızlı tüketim mal gruplarına yönelik duyusal markalama uyaranlarını algılama düzeyi farklılıklarına bağlı olarak yeniden satın alma kararları arasında ilişki olduğudur. Çalışmada Elektroensefalografi (EEG), Galvanik Deri Tepkisi (GSR) ve Anket Yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, SPSS 19.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Anket verilerinin analizinde yüzde ve frekansları gösteren tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Çalışmanın modeline uygun olarak geliştirilen hipotezler Bağımsız İki Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve Çoklu Regresyon ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Differences of Sensory Branding Stimulants On Consumer Repurchasing Decisions On Fast Moving Consumer Goods By Neuroimaging Methods. Ph. D. Thesis, Çorum, 2018. Today's competitive environment, enterprises are striving to differentiate from competitors and to be able to take place in consumers' minds. Businesses have started to use senses in branding strategies to differentiate and create brand awareness. Consumers are attracting and influencing consumers with effective branding strategies that appeal to consumers as much as possible of their sense of touch, sight, hearing, smell and taste. This study tries to explain the effect and importance of sensory marking stimuli in consumers' decisions to re-purchase fast-moving consumer goods. Consumers' fastest purchases of chocolate, carbonated beverages, soap and laundry detergents and brands Nutella, Coca Cola, Dove and Ariel have been identified in this direction by preliminary studies for use in experimental research. The aim of the study is to be able to determine the level of impact of sensory marking stimuli on consumers' decision to re-purchase fastmoving consumer goods. The basic assumption of the study is that there is a relation between the purchasing decisions according to consumers' demographic characteristics and the level of perception of sensory marking stimuli for fast consumer goods groups. The data obtained by using Electroencephalography (EEG), Galvanic Skin Response (GSR) and Questionnaire Method in the study were evaluated with SPSS 19.0 package program. Descriptive statistics showing the percentages and frequencies were used in the analysis of the questionnaire data. Hypotheses developed in accordance with the model of the study were tested with Independent Two-Sample T-Test, One-Way Variance Analysis (ANOVA) and Multiple Regression.