İzmir'de yaşayan Balkan Türkleri ve müslümanlarının (Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Yunanistan) geçiş dönemleri üzerine bir inceleme
An investigation on the transition periods of the Balkan Turks (Albania, Bulgaria, Kosova, Macedonia, Greece) living in Izmir
  1. Tez No: 515023
  2. Yazar: KÜBRA MORKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA UÇKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Balkan Türkleri ve Müslümanları, Geçiş Dönemleri, Doğum, Evlenme, Ölüm, İzmir, Balkan Turks and Muslims, Transition Periods, Birth, Marriage, Death
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
“İzmir'de Yaşayan Balkan Türkleri ve Müslümanlarının (Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Yunanistan) Geçiş Dönemleri Üzerine Bir İnceleme adını taşıyan çalışmamız bir saha araştırması olup İzmir'de yaşayan Arnavutluk ve Kosova'dan göç eden Müslüman Arnavutların; Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan'dan göç eden Türklerin ”geçiş dönemi“ olarak adlandırılan doğum, evlenme ve ölüm ile ilgili yapmış oldukları uygulamaları içermektedir. Bu sahaların seçilmesindeki amaç İzmir'de bu kitlelerin yoğun olması ve de böyle bir toplu çalışmanın daha önce yapılmamasıdır. Çalışma alanı olarak belirlemiş olduğumuz 11 ilçe ve bu ilçelere bağlı 20 köy ve mahalleden, 100 kaynak kişi ile iletişime geçilmiştir. Kaynak kişilerden elde edilen bilgiler görüşme yöntemi kullanılarak elde edildikten sonra sınıflandırılmıştır. Bu bilgiler öncelik, sonralık sırasına uyularak kullanılmıştır. Hazırlamış olduğumuz çalışma temelde; ”Giriş“, üç ana bölümü oluşturan ”Doğum, Evlenme, Ölüm“ bölümleri ve ”Sonuç“ kısmından oluşmakla birlikte; ”Sözlü ve Yazılı Kaynakları“, ”Özgeçmiş“ ve ”Türkçe, İngilizce Özetleri" de içermektedir. Tezin giriş kısmı dört başlıktan oluşmakla birlikte, Balkanlar, Balkan Türkleri ve Müslümanları hakkında bilgiler verildikten sonra, çalışmamız için tercih ettiğimiz Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Yunanistan sahaları için kısa ve kılavuz niteliğinde Türkiye'de yapılmış olan bilimsel çalışmalarla ilgili bilgiler verilmiştir. Giriş'in son başlığını ise çalışmamızın konu, amaç, yöntem ve kaynak kişiler hakkında veriler bilgiler oluşturmaktadır. Tezin birinci bölümünde beş sahada yapılmış olan doğum ile ilgili uygulamalar anlatılırken ikinci bölümde evlenme, üçüncü bölümde ise ölüm ile ilgili yapılan uygulamalar verilmiştir. Bu bütün ana başlıklar öncesi, sırası ve sonrası şeklinde düzenlenmiştir. Sonuç kısmında ise yaptığımız çalışmalardan elde edilen çıkarımlar sıralanmakla birlikte; bu beş sahada devam eden, dönüşen, gelişen ve icat edilen gelenekler aktarılmıştır. Sonuç kısmının ardından ise Sözlü ve Yazılı Kaynaklar ile çalışmamıza yardımcı olan kişi ve eserler; Özgeçmiş ile kişisel bilgiler; Türkçe ve İngilizce özetlerle çalışmanın esası anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study on the transition periods of Balkan Turks and Muslims living in Izmir (Albania, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Greece) is a field survey and includes the practices of Muslim Albanians living in Izmir and migrated from Albania and Kosovo, and the Turks who migrated from Bulgaria, Macedonia and Greece as“transition period”of birth, marriage and death. The purpose of selecting these fields is that these masses are concentrated in Izmir and that such collective work is not done before. We have identified as a working area 11 districts and 20 villages and neighborhoods connected to these districts, 100 people have been contacted with resources. The information obtained from the source is classified after it is obtained using the interview method. This information was used in accordance with priority order. The work we have prepared is mainly based on;“Introduction”, together with the sections“Birth, Marriage, Death”and“Conclusion”, which form the three main sections; It also includes“Oral and Written Resources”,“CV”and“Turkish, English Abstracts”. Although the introduction of the thesis consists of four headings, after giving information about the Balkans, Balkan Turks and Muslims, the information about the scientific studies in Turkey which we prefer to study in the fields of Albania, Bulgaria, Kosovo, Macedonia and Greece are brief and guided. The final title of the introduction is the information given about the subjects, objectives, methods and sources of our study. In the first part of the thesis, the applications related to the birth which are performed in five stages are explained, while the second part is given marriage and the third part is about death. All these headings are arranged before, after and after. In the conclusion section, the deductions obtained from the studies we have done are listed; these five episodes conveyed ongoing, transforming, developing and invented traditions. Following the conclusion part, people and works that help me to work with Oral and Written Resources; Personal information with resume; The essence of working with abstracts in Turkish and English is explained.