Sigara içen ve içmeyen bireylerde duygu düzenleme becerilerinin ve duygu durumunun duygusal şemalarla olan ilişkisi
Examining the relationship of emotion regulation ability, and mood to emotional schemes in smokers and non-smokers
  1. Tez No: 515022
  2. Yazar: CEYLAN BAŞKAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, duygusal şema, bilişsel duygu düzenleme, pozitif ve negatif duygu durum, Nicotine Addiction, Emotional Schema, Cognitive Emotion Regulation, Positive and Negative Mood
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmada sigara içen ve içmeyen bireylerde duygu düzenleme becerilerinin ve duygu durumunun duygusal şemalarla olan ilişkisinin incelenmesi incelenmiştir. Araştırmaya 307'si erkek 425'i kadın toplam 732 kişi katılmıştır. Kişilere Sosyodemografik Soru Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Leahy Duygusal Şema Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin sonuçları incelendiğinde, duygusal şemalar ile bilişsel şemalar arasındaki ilişkinin korelasyon gücü sigara içen bireylerde daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sigara içmeyen bireylerde daha fazla bilişsel savunma düzenekleri kurulurken, sigara içen bireylerde daha az ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Sigara içme davranışı sergileyen bireylerin duygusal şemaları, kendisi ile ilgili duygularını bilişsel olarak bir bilgiye dönüşmesine izin vermemektedir ve duygularını kimyasal olarak bastırmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak sigara içen ve içmeyen bireylerde duygusal ve bilişsel şemaların aynı olduğu ama aralarındaki ilişkilerin daha zayıf olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between emotional regulation skills, and mood with emotional schemas in smoker and non-smoker individuals. A total of 732 respondents, 307 men and 425 women participated in this research. Sociodemographic Date Form-I, Cognitive emotion regulation, Leahy Emotional Schema, Positive and negative affect, Fagerstrom test for nicotine dependence were applied to the participants. When the results were examined, it was observed that the correlation between emotional schemas and cognitive schemas was lower in smokers. While there were more cognitive defense mechanisms in non-smoker individuals, it was observed that there was less association in smokers. The emotional schemas of smokers do not allow cognition to turn their feelings about themselves into knowledge and cause their feelings to be chemically suppressed. As a result, the emotional and cognitive schemas in smokers and non-smokers are same but the relationships between them were weaker.