Restriktif ve restriktif-malabsorbtif iki bariyatrik cerrahi yöntemin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 515148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, malabsorbtif yöntem, restriktif yöntem, sleeve gastrektomi, mini gastrik bypass, Bariatric surgery, malabsorptive methods, restrictive methods, sleeve gastrectomy, mini gastric bypass
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Morbid obezite ve eşlik eden hastalıkların tedavisinde günümüzde en etkili yöntem cerrahi olmakla birlikte, restriktif ve/veya malabsorbtif olsun, kişiye özel doğru cerrahi yöntemin seçilmesi sonucu doğrudan belirlemektedir. Materyal ve Yöntem: Ocak 2015 – Aralık 2017 arasında hastanemizde gerçekleştirilen obezite cerrahisi olgularının demografik, perioperatif, nutrisyonel, biyokimyasal verileri ve daha sonra uzun dönem takipleri geriye dönük olarak toplanarak analiz edildi. Postoperatif komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflamasına (1) göre yapıldı. Geç dönem sorunları doğrudan hasta görüşmeleri ile tespit edildi. Yaşam kalitesini ölçmek amacıyla geliştirilmiş olan The Bariatric Analysis and Reporting Outcome System (BAROS) (2,3) anket formu Türkçe'ye uyarlanarak hastalarla doğrudan görüşme yoluyla dolduruldu. Normal dağılımlı sürekli değişkenler ortalama (StDev), normal olmayan dağılımlı veriler median (min-max) olarak, kategorik veriler ise yüzdeler veya frekans olarak sunuldu. Sürekli değişkenler parametrik yöntemlerle (ANOVA, Student'in t testi), kategorik verileri ise non-parametrik (Mann Whitney U testi, Kolmogorov-Smirnov testi) yöntemlerle karşılaştırıldı. Sonuçlar: Toplam 541 olguya ya sleeve gastrektomi (SG-395 olgu) ya da mini gastrik bypass (MGB-146 olgu) uygulandı. Operatif mortalite bir olguda kaydedildi (%0.3). Postoperatif komplikasyon 34 hastada (%6) saptanmış olup bunlardan 19 tanesi minör komplikasyon (%4) 16 tanesi majör komplikasyondur (%3). SG sonrası komplikasyon oranı (%2) MGB' ye göre (%5) anlamlı olarak daha az oranda görülmüştür. Toplam takip dönemi ameliyattan sonra ortalama 33 (20-43) aydır. Geç donemde toplam 171 hasta aranıp tek tek görüşülmüş ve BAROS anketi doldurulmuştur. Buna göre geç dönem sorunlar %37 oranında saptanmıştır (SG: %33 ve MGB: %45). Bu sorunlar genellikle beslenme sorunlarından kaynaklanan nörolojik, lökomotor problemler, kaşeksi, makro veya mikro besin maddesi defisiti, kusma gibi problemler ve tekrar kilo alma gibi problemlerdir. Sonuç: SG ve MGB obezitenin tedavisinde etkili ve güvenilir ameliyatlar olup erken dönem komplikasyon oranları düşüktür. Ama uzun dönemde anlamlı beslenme bozukluklarına ve buna bağlı kronik problemlere neden olabilmekte ve bunun için ciddi anlamda uzun vadeli rehabilitasyon programları geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Bariatric surgery is currently the most effective method treating morbid obesity and related co-morbidities. Either restrictive or malabsorptive, choosing the rightly tailored method for every obese individual in the clinical settings is important. Material and Methods: The data of bariatric surgery patients that were performed in our department between January-2015 and December-2017 were retrospectively collected and analyzed in the perioperative and postoperative period regarding their demographic, nutritional, biochemical and complication data. Complications were classified accordig to Clavien-Dindo system (1). Long term evaluations were done in detail by directly interviewing patients at the end of the study and a previously established BAROS (3) inteviewing form was included to the long term evaluation. Normally distributed continuous data were presented as mean (sd) and skewed data was presented in median (min-max), whereas categorical data were presented in percentages or ratios. Statistical analysis was performed using parametric methods for normally distributed continuous data, and nonparametric methods for skewed data and for categorical data. Results: A total of 541 patients were treated by either sleeve gastrectomy (SG-395 cases) or by mini gastric bypass (MGB-146 cases). Operative mortality was recorded in one case (%0.3). Perioperative complication was noted in 34 patients (%6). Of those, 19 of them has minor complications (4%) and 16 of them had major complications (%3). The rate of coplications after SG (2%) was significantly lower that complications that were found after MGB (%5). The mean follow up time was 33 (20-43) months. A total of 171 patients were reached at the end of follow up period and they were interviewed and a BAROS interviewing chart were filled with them, which revealed a 37% rate of long term problems (SG: 33% ve MGB:45%). Those long term problems were mostly consisted of gastrointestinal complaints, macro or micronutirient deficiences related problems, neurological, leucomotor problems, protein-calori malnutrition issues ad finally weight regain problems. Conclusion: Both methods were found to be safe with little rate of complications. Nutritional and long term problems appears to be unexpectedly higher than it was thought and need to be addressed and we believe that a systematic strict rehabilitation program needs to be developed for those patients.