Alt dudak tümörlerinde eksizyon sonrası rekonstrüksiyon yöntemlerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of reconstruction after lower lip tumor excisions
  1. Tez No: 515149
  2. Yazar: ABDULLAH ANIL ÖZPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLDA RIFAT ÖZAKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Dudak Kanseri, Dudak Rekonstrüksiyonu, Dudak Defektleri, Alt Dudak Kanseri, Dudak Rekonstrüksiyonu, Dudak Defektleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tümör eksizyonu sonrası yeni dudak dokusunun oluşturulması fonksiyonel ve estetik açıdan oldukça zor bir görevdir. Bu çalışmaya tümör eksizyonu sonrası alt dudak rekonstrüksiyonu gerçekleştirmek amacıyla kliniğimizde Mart 2008-Ağustos 2018 yılları arasında opere edilen 78 erkek, 37 kadın toplam 115 hasta dahil edilmiştir. Bu araştırma kapsamında, hastaların yaşı, cinsiyetleri, sigara öyküleri, defektin lokalizasyonu, defektin rekonstrüksiyonunda kullanılan teknikler araştırıldı. Hastaların başvuru sonrası lokal anestezi ile biyopsileri alınarak histopatolojik tanıları konuldu. Hastalar premalign tümörler ve malign tümörler olarak gruplandırıldı. Tüm hastalara geniş rezeksiyon yapıldı. Defektin büyüklüğüne göre farklı rekonstrüksiyon seçeneği belirlenip uygulandı. Tüm deri tümörlerinde olduğu gibi dudak kanserlerinde de amaç nüks olmayacak şekilde temiz cerrahi sınır ile eksizyondur. Farklı dokular içeren dudağın yeniden oluşturulmasında da amaç dinamik, fonksiyonel bir yapı oluşturup, kozmetik olarak memnuniyet verici bir sonuç elde etmektir.
Özet (Çeviri)
New lip tissue reconstruction after tumor excision is a challenge for the surgeon. In our research, 115 patients are included, of which 78 male and 37 female that have been hospitalized in our clinic with the purpose of lower lip reconstruction after tumor excision. We assessed patients age, gender, smoking history, localization of the defect and techniques used in the reconstruction of the defects. Patients biopsies were taken under local anesthesia in order to make the histopathological diagnoses. Patients are grouped in to two, premalignant and malignant tumors. All the patients had extensive resection of the lesions. Different reconstruction options were decided according to the size of the defects. Like all skin tumors, goal in the treatment of lip tumors is excision with intact surgical margin enough to prevent recurrence. Aim in lip reconstruction, which bears different types of tissues, is to create a functional structure which is also pleasing cosmetically.