Doğumsal restriktif şaşılıkların klinik özellikleri ve cerrahi tedavi yöntemlerinin analizi
Clinical features and treatment modalities of congenital restrictive strabismus, thesis in ophthalmology
- Tez No: 132474
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEFİK SANAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Duane's retraction syndrome, Brown syndrome, congenital extraocular muscle fibrosis, double elevator palsy, surgery
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET Sönmez, B., Doğumsal restriktif şaşılıkların klinik özellikleri ve cerrahi tedavi yöntemlerinin analizi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara, 2003. Doğumsal restriktif şaşılık bozukluklarından Duane retraksiyon sendromu (DRS), Brown sendromu, konjenital ekstraoküler kas fibrozisi (KEOKF) ve çift elevator felcinin, şaşılık kliniği hasta popülasyonundaki yerini ve cerrahi tedavi yöntemlerinin etkinliğini saptamayı hedefleyen çalışmamız, kliniğimiz şaşılık biriminde Ekim 1997 - Şubat 2003 tarihleri arasında izlenen 1250 şaşılık hastasının verilerinin Microsoft Access ile oluşturulan bir veri tabanına girilerek, doğumsal restriktif şaşılık olgularının klinik özellikleri ve uygulanan tedavi yöntemlerinin retrospektif incelenmesi ile gerçekleştirildi. Toplam 86 hastanın 45'i DRS, 25'i Brown sendromu, 9'u KEOKF, 7'si çift elevator felci idi. DRS'lu olguların %41.9'una cerrahi tedavi uygulandı. En sık uygulanan cerrahiler %27.7 ile her iki MR'a geriletme, %27.7 ile tek MR'a geriletme ve %27.7 ile her iki LR'a geriletme idi. Bu cerrahiler sonucunda hastaların %76'sında primer pozisyonda kayma miktarının, %88.2'sinde anormal baş pozisyonunun azaldığı izlendi. Brown sendromlu hastaların %32'sinde cerrahi tedavi uygulandı. En çok tercih edilen cerrahi yöntem %84.6 ile üst oblik kasa tenotomi idi. Cerrahi sonrası hastaların %66.6'smda primer pozisyonda kayma miktarının, %60'mda anormal baş pozisyonunun azaldığı tespit edildi. KEOKF'li hastaların %44.4'ünde cerrahi uygulandı. Cerrahi tedavi sonrasında hastaların %50'sinde anormal baş pozisyonunun, %50'sinde primer pozisyonda kayma miktanmn azaldığı saptandı. Çalışmanın yapıldığı tarihler arasında izlenen çift elevator felci olan hastalara cerrahi tedavi uygulanmadığı tespit edildi. Anahtar kelimeler : Duane retraksiyon sendromu, Brown sendromu, konjenital ekstraoküler kas fibrozisi, çift elevator felci, cerrahi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sönmez B., Clinical features and treatment modalities of congenital restrictive strabismus, Thesis in Ophthalmology. Ankara, 2003. Duane's retraction syndrome (DRS), Brown syndrome, congenital extraocular muscle fibrosis (CEOMF) and double elevator palsy are subtypes of congenital restrictive strabismus. Our study aimed to determine the clinical features and the efficacy of surgical treatment modalities for these disorders. Clinical data of 1250 strabismus patients examined during October 1997 - February 2003 were automated in a database prepared with Microsoft Access. Data for patients with congenital restrictive strabismus were acquired via creation of queries in this database. Totally 86 patients were diagnosed for congenital restrictive strabismus. 45 of them were patients with DRS, 25 patients with Brown syndrome, 9 patients with CEOMF and 7 patients had double elevator palsy. 41.9% of patients with DRS were operated. The most frequently used surgical methods were bilateral medial rectus recessions (27.7%), bilateral lateral rectus recessions (27.7%) and unilateral medial rectus recession (27.7%). Postoperatively deviation in the primary position was decreased in 76% of patients and in 88.2% face turn was improved. Surgery was the choice of treatment in 32% of patients with Brown syndrome. The most frequently used surgical method was superior oblique muscle tenotomy (84.6%). Postoperatively in 66.6% of patients deviation in the primary position was reduced and in 60% face turn was improved. 44.4% of patients with CEOMF was operated. Postoperatively face turn and deviation in the primary position was improved in 50% of patients. No patients with the diagnosis of double elevator palsy was operated during the study period.