Akciğer kanserlerinin mediastinal evrelemesinde PET-CT'ye göre difüzyon MR görüntülemenin tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of diffusion MR imaging compared to PET-CT in mediastinal staging of lung cancers
- Tez No: 515279
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER GÖZÜBÜYÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Evreleme, PET/CT, DAMRG, Lung Cancer, Staging, PET/CT, DWMRI
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Primer akciğer kanserli olgularda, evrelemenin en önemli ve problemli kısmı mediastinal evrelemedir. Özellikle PET/CT'de primer malign kitleye göre düşük düzeyde Fluoro 2 Deoxy Dglucose (FDG) tutulumu saptanan mediastinal lenf bezlerinin değerlendirilmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmada, invaziv mediastinal evrelemenin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla preoperatif dönemde toraksa yönelik yapılacak olan Difüzyon Ağırlıklı MR görüntüleme (DAMRG) sonuçları ile PET/CT sonuçlarını, patoloji raporları referansında yorumlayarak DAMRG'nin tanısal değerinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM Akciğer kanseri tanısı olan 9 kadın, 22 erkek toplam 31 hasta araştırma grubumuzu oluşturdu. Olgulara 1,5 Tesla MR cihazında belirlenen protokol ile Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DAMRG) uygulandı. Hastaların PET/CT incelemeleri dış merkezde çekilenler haricinde nükleer tıp arşivi retrospektif ve prospektif incelenerek elde edildi. PET/CT bulguları bir nükleer tıp öğretim üyesi, DAMRG bulguları da bir radyoloji öğretim üyesi ile beraber değerlendirildi. PET/CT ve DAMRG ölçümlerinden elde edilen istatistikî veriler patoloji sonuçları referans alınarak yorumlandı. BULGULAR 31 hastanın tetkiklerinin incelenmesi sonrasında elde edilen istatistiki verilerle; PET/CT'nin, sensivitesi, spesifitesi, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri ve doğruluğu sırasıyla (%62,5), (%56,5), (%33,3), (%81,3), (%58,0) olarak, DAMRG'nin mediastinal lenf nodu metastazını saptamadaki sensivitesi, spesifitesi, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri ve doğruluğu sırasıyla (%20,0), (%85,7), (%40,0), (%69,2), (%64,5) olarak bulundu. PET/CT (Duyarlılık %62,59) metastatik lenf nodunu bulmada DAMRG'ye (%20) göre daha geçerli bir görüntüleme yöntemi iken lenf nodunun metastatik olmadığını bulmada DAMRG (Seçicilik %85,7) PET/CT'ye (%56,5) göre daha başarılı bir görüntüleme yöntemi olduğu değerlendirildi. SONUÇ DAMRG görüntü kalitesini arttıracak teknoloji ve yazılımların kullanılmasıyla CT ve PET/CT'ye benzer sonuçlar vermektedir. Çekim maliyeti düşüklüğü ve radyasyon riski olmaması dolayısıyla aynı günde defaten farklı sekanlarda görüntüleme yapılabilir. Belirtilen avantajları nedeni ile preoperatif hasta seçimi ve evalüasyonu ile postoperatif hasta takip sürecinde kullanımının giderek yaygınlaşacağı düşünülmektedir. DAMRG toraks patolojileri tanı rehberindeki yerinin ve öneminin artacağı hatta PET/CT ve mediastinoskopi yapılması ihtiyacını azaltabileceği düşünülmekle beraber bu hususları geçerli kılacak daha geniş serili çalışmaların yapılması gerektiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mediastinal staging is the most important and most troublesome step part of the staging with patients with primary lung cancer. There are problems in the evaluation of mediastinal lymph nodes with low level of Fluoro 2 Deoxy Dglucose (FDG) involvement especially in PET / CT compared to primary malignant mass. In order to make more accurate decisions on invasive mediastinal staging, this study aimed to evaluate the results of PET/CT and Diffusion-Weighted MR imaging (DWMRI) performed on the thorax in the preoperative period in reference to pathological reports and to investigate the diagnostic value of DWMRI. MATERIALS AND METHODS A total of 31 patients, including 9 female and 22 male patients, constituted the study group. The patients were performed diffusion-weighted imaging in 1,5 Tesla MR device. The results of PET/CT examinations were obtained by scanning the archive of the nuclear medicine department retrospectively and prospectively, except those performed in an external center. The findings of PET/CT were evaluated with an academician from the department of nuclear medicine and the findings of DWMRI with an academician from the department of radiology. Statistical datas obtained from PET / CT and DAMRG scans were interpreted with reference to pathological findings RESULTS: Based on the statistical data obtained from the examinations of 31 patients, the sensitivity, specificity, positive cut-off value, negative cut-off value, and accuracy of PET/CT were found to be 62.5%, 56.5%, 33.3%, 81.3%, and 58.0%, respectively. The sensitivity, specificity, positive cut-off value, negative cut-off value, and accuracy of DWMRI for the detection of mediastinal lymph node metastasis were found to be 20.0%, 85.7%, 40.0%, 69.2%, and 64.5%, respectively. While PET/CT (sensitivity: 62,59%) was detected to be a more valid imaging technique than DWMRI (20%) in the detection of metastatic lymph node, DWMRI (selectivity: 85,7%) was evaluated to be more successful in the determination of non-metastatic lymph node compared to PET/CT (56,5%). CONCLUSIONS: DWMRI gives similar results to CT and PET / CT with the use of advanced techniques and software that improve image quality. Due to the low cost of imaging and absence of radiation exposure, more than one imaging can be done on the same day. According to these advantages, the use of DWMRI will become increasingly widespread in preoperative patient selection/evaluation and postoperative patient follow-up DWMRI will have more important place in thoracic pathology diagnostic guidelines and reduce the need PET / CT and mediastinoscopy in future but it has been considered that studies involving larger series should be performed to validate these aspects.