Belçika Türk toplumunda yaygın İslam din eğitimi faaliyetleri hakkında öğretici görüşleri (Antwerpen ili örneği)
A didactic opinion about how the Turkish society in Belgium offers common Islamic religious education (The research area concerns antwerp city)
  1. Tez No: 515418
  2. Yazar: MEHMET TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Antwerpen Türk Camileri, Belçika'da İslam, Yaygın Din Eğitimi, Turkish Mosques In Antwerp, Islam in Belgium, Common Education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yaygın din eğitimi genel olarak, örgün din eğitimi kurumlarında verilen din eğitimi ve öğretimi dışında, halkı din konusunda aydınlatmak, güzel davranışları fertlere kazandırmak amacıyla yapılan faaliyetlerdir. Yaygın İslam din eğitimine, İslam'ın ilk yıllarından günümüze gelinceye kadar en kapsamlı bir şekilde camide gerçekleştiği için cami eğitimi de denmektedir. Bu nedenle çalışmamızın ana temasını cami eğitimi teşkil etmektedir. Belçika'daki sosyal şartlara baktığımızda cami eğitiminin, burada yaşayan Türk toplumuna yönelik din eğitiminin omurgasını oluşturduğunu görmekteyiz. Bu çalışma, Belçika'nın Antwerpen ili sınırları dahilindeki Türk toplumuna ait camilerde ve cezaevlerinde yapılan yaygın İslam din eğitiminde karşılaşılan sorunları tespit etmek amacıyla Türk toplumuna ait camilerde görevli 19 imam, 28 eğitimci, 2 cezaevi görevlisi ile daha önce uzun bir zaman cezaevinde kalan bir mahkumla birebir görüşülerek yapılmıştır. Ayrıca“Executief van de Moslims van Belgie (EMB)”nin Belçika Müslümanları Yürütme Kurulu Eğitim Bölüm Başkanı Sayın Mehmet Üstün ile de görüşerek örgün eğitimde İslam dersleri ve camilerdeki faaliyetlerle ilgili EMB'nin aktüel çalışmaları hakkında bilgi aldık. Araştırmada din eğitimcilerine, yetişkinlere, 7-13 yaş gurubu hafta sonu kurslarındaki öğrencilere ve cezaevlerindeki mahkumlara yönelik yapılan din eğitimi faaliyetleri hakkında sorular yöneltilmiştir. Bu çalışmada, din eğitimcilerinin genelde mesleki bilgiye haiz oldukları halde % 38'inin pedagojik formasyona sahip olmadıkları, imamların % 90'ının yabancı dil sorunu olduğu, 3 veya 6 aylık kısa dönem için görevlendirilen imamların sosyal ortamı tanımadan görev yaptıkları, buna karşılık din görevlilerinin cemaati tanıma noktasında başarılı oldukları, Türk toplumunun %47'sinin çeşitli nedenlerle camilerle bağlantılarının olmaması nedeniyle cami hizmetlerinden istifade etmedikleri, kadınlara yönelik faaliyetlerde görev yapacak bayan din görevlilerinin ve cezaevlerindeki din görevlilerinin sayılarının yetersiz olduğu, bazı camilerde fiziki ortamın uygun olmamasından dolayı sınıf ortamında derslerin yapılamadığı, velilerin bir kısmının çocuklarının derslere devamı hususunda gereken ilgiyi göstermedikleri, 3-6 yaş grubuna yönelik din eğitimiyle ilgili ana sınıfı sayısının yetersiz olduğu ve bunun yanında cami dernek yönetimleri ve imamların koordinasyonunun çok iyi olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The common religious educatin is based on general activities and is given outside the religious education institutes. This kind of education has the aim to inform the people about religion and wants also learn individuals how to gain good behaviour. From the beginning period of the Islam until today, common religious education is always given in the widest context in mosques. In other words, it is better to define it as mosque education. For this reason, the main subject of this research will be mosque education. When we look at the social conditions for the Turkish population in Belgium, we can see that mosque education has the most important postition. During my research in the mosques which belongs to the Turkish population living in Antwerp (Belgium) and also in prisons I have tried to trace the problems concerning the common religious education. For this reason I have spoken with 19 imams, 28 voluntary teachers, 2 chaplins working in prisons and an old prisonner who was in detention for several years.Additionally I asked head of the EMB departement of education, for more information about the EMB's last activities in mosques and schools. I posed questions to the religious educators which religious activities they organize for the adults, pupils (7-14 years old) following weekend courses and prisoners. During my research I have concluded that the religious educators have enough professional background but 34 % of them didn't have a pedagogic certificate. Also 90% of the imams could not speak the foreign language because they are detached from Turkey for 3 or 6 months. Altough they don't know the social environment, we can see that they have a very good relationship with the members of the mosque. I have also noticed that 47% of the Turkish population doesn't visite for different reasons a mosque and so they are not able to be informed about the activities organized by the mosque. Another problem is there are insufficient female educational volunteers to guide the women and also insufficient chaplins in prisons. During my research I also observed the following items: in several mosques there are no classrooms and the lessons can not be given in a serious way, some of the parents are not sensitive to bring every lesson his or her child to the mosque, there is insufficient education for the children between 3 to 6 years and finally the communication and coordination between the management of the mosque and the imams is very succesful.