Alüminyum giydirme cephelerde çok kriterli karar verme yöntemleriyle taşıyıcı sistem seçimi
Carrier system selection in alüminium curtain walls by multi-criteria decisions making methods
- Tez No: 515449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİF ONUR UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: AHP, AHP-PROMETHE Hibrit Çözüm, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), PROMETHEE, AHP, AHP-PROMETHE Hybrid Solution, Multi-Criteria Decision Making (MCDM), PROMETHEE
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
. Alüminyum Giydirme Cepheler modüler koordinasyon ilkelerine uygun olarak hazırlanır. Yapının taşıyıcı sistemine dâhil değildir. Kendi ağırlığını ve üzerine gelen yükleri, bağlantı elemanları aracığı ile yapının taşıyıcı sistemine aktaran, yapı kabuklarıdır. Taşıyıcı sistemin seçimini yapabilmek için birçok kriterin ve alternatifin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu niteliği ile“Alüminyum Giydirme Cephe Taşıyıcı Sistem Seçimi”problemi; bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) Problemi özelliği taşımaktadır. Literatürde ÇKKV Problemleri'nin çözümü için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; AHP, PROMETHEE, MOORA, VIKOR, UTA, ELECTRE, Gri İlişkisel Analiz vb. dir. Bu çalışmada inşa edilecek bir iş merkezi için“Alüminyum Giydirme Cephe Taşıyıcı Sistem Seçimi”ÇKKV Probleminin çözümü amaçlanmıştır. Bunun için AHP ve PROMETHEE yöntemleri kullanılmış ve bunların birleşiminden oluşturulan AHP-PROMETHEE Hibrit Çözümü yapılmıştır. Hesapların yapılabilmesi için, uzmanların görüşleri alınarak“Panel Sistem”,“Yarı Panel Sistem”ve“Çubuk Sistem”alternatifleri arasında tercih yapılması sağlanmıştır.“Ana kriterler”,“Uygulama Kriterleri”ve“Risk kriterleri”olmak üzere üç temel kriter oluşturulmuştur. Bu temel kriterlerin alt kriterleri de belirlenerek her bir alt kriterin birbirine göre önem dereceleri AHP Yöntemi ile çözüm yapılabilmesi için uzmanlar tarafından puanlalandırılmıştır. Ardından karşılaştırma matrisleri ve kriterlerin öncelik değerleri hesaplanmıştır. Alternatiflerin öncelik değerleri hesaplanarak alternatif sıralamaları yapılmıştır. Sonra PROMETHEE yöntemi ile çözüm yapılmıştır. Bu yöntemde kriterler uzmanlar tarafından puanlandırılmıştır. Bu hesaplamada kriter ağırlıkları eşit olarak değerlendirilmiştir. Akabinde, her bir kritere Tercih Fonksiyonları atanmıştır. PROMETHEE I, PROMETHEE II yaklaşımları ve GAIA Düzlemi Analizi ile alternatiflerin sıralaması yapılmıştır. Son olarak AHP–PROMETHEE Hibrit Çözümü uygulanmıştır. Bu yaklaşımda; AHP Yöntemi ile hesaplanan Kriter Ağırlıkları ve onlu Ricat Ölçeği ile oluşturulan veri seti PROMETHEE ÇKKV yöntemi kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır. Bu hesaplamaların sonuçları üzerinde PROMETHEE I, PROMETHEE II ve GAIA Düzlemi analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları değerlendirilerek alternatifler sıralanmıştır. Sonuç olarak üç farklı yaklaşımla hesaplanan alternatif sıralamaları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sonucu Panel Sistem'in en uygun taşıyıcı sistem olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda;“Alüminyum Giydirme Cephe Taşıyıcı Sistem Seçimi”probleminin AHP-PROMETHEE Hibrit Çözümü ile kabul edilebilir ve uygulanabilir düzeyde gerçekleştirilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aluminium curtain walls are prepared in accordance with the modular coordination principles. They are not included in the carrier system of the construction itself. They are the buildings shell that transfer their own weight and load to the carrier system of the building by the use of connectors. In order to select the carrier system, many criteria and alternatives should be assessed. With this feature, the problem“Aluminium Curtain Wall Carrier System”have characteristics of a Multi-Criteria Decision Making (MCDM) problem. There are several methods for the solution of MDCM problems in the literature. Some of them can be listed as; AHP, PROMETHEE, MOORA, VIKOR, UTA, ELECTRE, Grey Incidence Analysis etc. In this study; the solution of the MCDM problem“Aluminium Curtain Wall Carrier System Selection”designed for a trade center that had been planned to be constructed was aimed. In order to achieve this, the methods AHP and PROMETHEE were used and hybrid solution of AHP-PROMETHEE which is a combination of the two was performed. In order to make the calculations, decision between alternatives such as“Panel System”,“Semi-Panel System”or“Stick System”were provided with the help of expert opinions. Three basic criteria were constructed as;“Main Criteria”,“Application Criteria”and“Risk Criteria”. Afterwards, in order to solve the problem according to the AHP method, sub criteria of these basic criteria are determined and the ranking of the importance of each sub-criterion compared to each other were done by the help of experts. Subsequent to this, the comparison matrices and priority values of criteria were calculated. After calculating the priority values of alternatives, ranking of alternatives were performed. Then, solution was performed with the PROMETHEE method. Criteria in this method were scored by the experts. In this calculation, criterial weights were considered as equal. Afterwards, Preference Functions were assigned to each criteria. Ranking of alternatives were performed with PROMETHEE I, PROMETHEE II approaches and GAIA Plane analysis. Lastly, AHP-PROMETHEE Hybrid solution was applied. In this approach, the criterion weights calculated by the AHP method and data set generated by using decimal Ricat Scale were used in the calculations done with the PROMETHEE-MCDM method. PROMETHEE I, PROMETHEE II and GAIA Plane analyzes were applied on the results. Alternatives were ranked by evaluating the results. Consequently, alternative rankings that had been calculated by three different aprroach were compared. As a result of the comparisons, the most suitable carrier system was defined as the Panel System. In consequence of the study, it is defined that, AHP-PROMETHEE Hybrid Solution of the problem“Aluminium Curtain Wall Carrier System Selection”can be performed in an admissible and applicable level.