Martın Heidegger düşüncesi bağlamında, modern tekniğin nesneleştirdiği sanat yapıtının dirimsel varlığının geri dönüşü
In the context of Martin Heidegger thougt, return of vital existance of artwork has been objected by modern techniques
  1. Tez No: 515507
  2. Yazar: AYSEL ÇAMLIBEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık, teknoloji, sanat, Ge-stell, hakikat, Da-sein, poiesis, tekhne, dil, Being, technology, art, Ge-stell, truth, Da-sein, poiesis, techne, language
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezin ortaya çıkmasındaki temel sorun, 'sanatın sonunun geldiği' iddiasının nereden kaynaklandığını tespit etmektir. Bu iddianın doğruluğu ya da yanlışlığı tartışılarak, krizin yaşandığı yerden hareketle soruna ilişkin çözüm yolları belirlenmiştir. Her ne kadar bu çalışma dilin yapısı tarafından sınırlandırılmış olsa da, ontolojik temellerini korumaktadır. Çalışmada, Martin Heidegger'in yazmış olduğu kitaplar ve Heidegger'in görüşleri üzerine yazılan, kitap, makale ve tezlerden yararlanılmıştır. Tez genel hatlarıyla dört bölümden oluşmaktadır fakat kökensel olarak üç ana düşünceyi kapsamaktadır. Bu bölümler genel olarak Dasein'ın var-oluşu ve onun otantik varlığındaki Varlıkla kurduğu bağdan hareketle, sanatın dirimsel var-oluşunun kurulması bakımından ele alınmıştır. Bununla bağlantılı olarak modern teknolojinin Ge-stell olarak şeylerin ve bir şey olarak sanatın sonunu getirdiği düşüncesine dayanmaktadır. Tezin ilk bölümlerinde Heidegger'in geleneksel felsefedeki Varlık görüşü eleştirisi ve Dasein'ın Varlık ile kurduğu ontolojik ilişkinin olanağı hakkındaki görüşleri açıklanmıştır. Buna bağlı olarak tezin üçüncü ve dördüncü bölümünde Antik Yunan'da ve Modern Çağda çerçevelemenin tarzları arasındaki fark ortaya konmuştur. Son bölümde poiesis olarak açığa çıkan sanatın şeylerin hakikatinin açığa çıkması için ön koşul olduğu düşüncesi temelinde varılmak istenen hedefe ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main problem with the emergence of this thesis is to determine where the thought of 'the end of art originates from'. Solutions to the problem have been determined by means of moving from the point where the crisis is experienced by discussing the correctness or incorrectness of this claim. Although this investigation is restricted by the structure of language, it preserves its ontological basics. The work was devoted to Martin Heidegger's own books and books, articles and theses on Heidegger's views. The thesis is composed of four parts in general, but consists three main ideas in the origin. These parts are generally dealt with in terms of the establishment of the vital existence of art by acting in the context of Dasein's existence and his connection with Being in his authentic existence. In connection with this, modern technology is based on the idea that Ge-stell brings the end of art as something and something. In the first part of the thesis is stated that Heidegger's critique of the traditional philosophical view of existence and his views on the possibility of Dasein's ontological connection with Being. In respect to this the difference between the styles of framing in Atique Greek and Modern Age is explained in the third and fourth parts of the thesis. In the last part of thesis the aim of the thought on the basis of the idea that the art revealed as poiesis is a prerequisite for the truth of the things to be revealed is tried to be reached.