Yeni [6-(4-bromofenil) imidazo[2,1-b] tiyazol-3-asetik asid hidrazid hidrazonlarının sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and structural elucidation of new [6-(4-bromophenyl) imidazo [2,1-b] thiazol-3-yl] acetic acid hydrazide hydrazone derivatives
- Tez No: 165254
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY ULUSOY GÜZELDEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: lmidazo[2, l-b]tiyazoller, Arilidenhidrazidler, Antibakteriyel aktivite, Antifungal aktivite, Antimikobakteriyel aktivite, Antikanser aktivite, Antiviral aktivite, Imidazo[2, l-bJthiazoles, Arylidenehydrazides, Antibacterial activity, Antifungal activity, Antimycobacterial activity, Anticancer activity, Antiviral activity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
ÖZET Bu çalışmada imidazo[2,l-ö]tiyazol türevi aşağıdaki 15 yeni bileşiğin sentezi yapılmıştır: ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2J-ö]tiyazol-3-il]asetikasidbenzilidenhidrazid (1) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 2-hidroksibenziliden hidrazid (2) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-hidroksibenziliden hidrazid (3) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-metilbenzilidenhidrazid (4) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-metoksibenziliden hidrazid (5) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-fluorobenziliden hidrazid (6) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-klorobenzilidenhidrazid (7) ? [6-(4-Bromofeml)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-bromobenziliden hidrazid (8) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-&]tiyazol-3-il]asetik asid 2-nitrobenzilidenhidrazid (9) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 4-nitrobenzilidenhidrazid (10) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-6]tiyazol-3-il]asetik asid 4-dimetilaminobenziliden hidrazid (11) ? [6-(4-Bromoferül)imidazo[2,l-&]tiyazol-3-il]asetik asid 3-metoksi-4-hidroksi benzilidenhidrazid (12) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-6]tiyazol-3-il]asetik asid 2,5-dimetoksibenziliden hidrazid (13) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2,l-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 2,4-diklorobenziliden hidrazid (14) ? [6-(4-Bromofenil)imidazo[2sl-ö]tiyazol-3-il]asetik asid 5-rntro-2-rurruriliden hidrazid (15)234 Bu amaçla, etil 2-aminotiyazol-4-asetat ve p-bromofenaçil bromür'ün reaksiyonu ile elde edilen 2-amino-3-[(4-bromobenzoil)metil]-4-(etoksikarbonilmetil)tiyazolyum bromür (A)'den absolü etanollü ortamda etil [6-(4-bromofenil)imidazo[2,l-£>]tiyazol-3- il]asetat hidrobromür (B) kazanılmış, daha sonra (B), hidrazin hidrat ile etkileştirilerek [6-(4-bromofenil)imidazo[2,l-&]tiyazol-3-il]asetik asid hidrazidi (C) elde edilmiş, (C)'nin de çeşitli aromatik aldehidlerle kondensasyonundan literatürde yer almayan [6- (4-bromofenil)imidazo[2,l-6]tiyazol-3-il]asetik asid arilidenhidrazid yapısında onbeş yeni bileşik (1-15) kazanılmıştır. Çalışmada kazanılan bileşiklerin oluşum mekanizmaları tartışılmış ve yapıları elementel analiz, UV, İR, 'H-NMR, 13C-NMR (proton decoupled), 13C-NMR (DEPT 135), HSQC (13C-'H) ve El kütle spektral verileri ile kamtlanmıştır. Elde edilen tüm bileşiklerin (1-15) antibakteriyel aktiviteleri, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Proteus mirabilis ATCC 14153, Salmonella typhi, Shigella flexneri ve antifungal aktiviteleri Candida albicans ATCC 1023 l'e karşı araştırılmış, ancak denenen konsantrasyonda seçilen suşlara karşı aktivite saptanamamıştır. Bütün bileşiklerin (1-15) Mycobacterium tuberculosis H37RV susuna karşı antitüberküler aktiviteleri BACTEC Radyometrik Hassasiyet Test Yöntemine göre 6.25 ug/ml konsantrasyonda denenmiş, maddelerin büyük çoğunluğunda (4-13 ve 15) değişen düzeylerde (% 1-98 inhibisyon) aktiviteye rastlanmıştır. Prototip olarak seçilen 1-3, 5, 6, 8, 11, 13 ve 14 maddelerinin antikanser aktiviteleri önce 3 tümör hücresinde denenmiş ve bazı türevler (1-3, 13 ve 14) ileri inceleme aşamasına alınarak, klinik olarak izole edilmiş 9 kanser tipinden elde edilen 60 değişik insan hücre dizisine karşı in vitro olarak araştırılmıştır. 1-15 Maddelerinin antiviral aktiviteleri de Herpes simplex virus-1 (KOS), Herpes simplex virus-2 (G), Vaccinia virus, Vesicular stomatitis virus, Herpes simplex virus-1 (KOS ACV), Coxsackie virus B4, Respiratory syncytial virus, Para-influenza-3 virus, Reovirus-1, Sindbis virus, Punta Toro virus ve Hepatit C (HCV) virüsüne karşı araştırılmış, ancak hiçbirinde belirgin derecede antiviral aktiviteye rastlanamamıştır. Ayrıca prototip olarak seçilen 7 ve 12 maddeleri anti-HIV aktivite araştırmasına tabi tutulmuş, sonuçta söz konusu türevlerde belirgin derecede bir aktivite saptanamamıştır.235
Özet (Çeviri)
SUMMARY SYNTHESIS AND STRUCTURAL ELUCIDATION OF NEW [6-(4-BROMO PHENYL)IMIDAZO[2,l-A]THIAZOL-3-YL]ACETIC ACID HYDRAZIDE HYDRAZONE DERIVATIVES In this study the synthesis of the following 15 new compounds bearing imidazo[2,l-&] thiazole has been described: ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-6]thiazol-3-yl]acetic acid benzylidenhydrazide (1) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-Z)]thiazol-3-yl]acetic acid 2-hydroxybenzyliden hydrazide (2) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetic acid 4-hydroxyben2yliden hydrazide (3) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetic acid 4-methylbenzyliden hydrazide (4) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l~6]thiazol-3-yl]acetic acid 4-methoxy benzyliden hydrazide (5) ? [6-(4-Bromophenyl)irnidazo[2,l-6]thiazol-3-yl]acetic acid 4-fluorobenzyliden hydrazide (6) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-Z)]thiazol-3-yl]acetic acid 4-chlorobenzyliden hydrazide (7) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo [2, l-6]thiazol-3-yl] acetic acid 4-bromobenzyliden hydrazide (8) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-&]tiiiazol-3-yl]acetic acid 2-nitrobenzyliden hydrazide (9) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-6]thiazol-3-yl]acetic acid 4-nitrobenzyliden hydrazide (10) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetic acid 4-dime1hylarnino benzylidenhydrazide (11) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-&]thiazol-3-yl]acetic acid 3-methoxy-4-hydroxy benzylidenhydrazide (12) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2Jl-ö]thiazol-3-yl]acetic acid 2,5-dimethoxy benzylidenhydrazide (13)237 ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-&]lMazol-3-yl]acetic acid 2,4-dichlorobenzyliden hydrazide (14) ? [6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetic acid 5-nifro-2-furfuryliden hydrazide (15) Thus 2-aınino-3-[(4-bromobenzx)yl)me1h^yl]-4-(ethoxycarbonylmethyl)thiazoliıım bromide (A), obtained from the reaction of ethyl 2-aminothiazol-4-acetate with p- bromophenacylbromide, was reacted with absolute ethanol to yield ethyl [6-(4- bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetate hydrobromide (B). (B) was reacted with hydrazine hydrate to afford [6-(4-bromophenyl)imidazo[2,l-&]thiazol-3-yl]acetic acid hydrazide (C). By condensation of (C) with various aromatic aldehydes, 15 new compounds ([6-(4-Bromophenyl)imidazo[2,l-ö]thiazol-3-yl]acetic acid arylidene hydrazides 1-15) were obtained. The reaction mechanisms of the obtained compounds have been discussed and their structures were elucidated using elemental analysis and spectral data (UV, IR, 'H-NMR, 13C-NMR, HETCOR ("C^H) and EI MS). All compounds were tested for antimicrobial activity against Staphylococcus aureus ATCC 6538, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Proteus mirabilis ATCC 14153, Salmonella typhi, Shigella flexneri and Candida albicans ATCC 10231. None of the tested compounds was found active. All compounds were screened for antitubercular activity against Mycobacterium tuberculosis strain H37RV employing the BACTEC radiometric sensitivity test at 6.25 ug/ml concentration. Most of the compounds exhibited varying degrees of inhibition (%l-98). Compounds chosen as prototypes (1-3, 5, 6, 8, 11, 13 and 14) were evaluated in the 3 -cell line panel at a single concentration for primary anticancer assay. The compounds (1-3, 13 and 14) which passed from the criteria of primary anticancer assay were evaluated in the full panel of 60 human tumor cell lines which were clinically isolated from nine different tumor types. All compounds were tested against Herpes simplex virus-1 (KOS), Herpes simplex virus-2 (G), Vaccinia virus, Vesicular stomatitis virus, Herpes simplex virus-1 (KOS ACV), Coxsackie virus B4, Respiratory syncytial virus, Para-influenza-3 virus,238 Reovirus-1, Sindbis virus, Punta Toro virus ve Hepatit C (HCV) virus for antiviral activity. No specific antiviral effect was noted for any of the compounds. In addition, the compounds 7 and 12 selected as prototypes were evaluated for anti- HIV activity. But no remarkable activity was observed.