İmplant destekli restorasyonlarda abutment yüzeyinin likit lateks bariyer ile kaplanmasının artık siman miktarına etkisinin in-vitro incelenmesi
In-vitro investigation of the effect of residual cement on the abutment surface of implant-supported restorations with liquid latex barrier
- Tez No: 515836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR ERSU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Simantasyon, dental implant, dayanak, artık siman, likit lateks bariyer tekniği, Cementation, dental implant, abutment, residual cement, likid latex barrier technique
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İmplant destekli siman tutuculu restorasyonların simantasyonu sonrasında, artık simanın tamamen temizlenememesi implant çevresi dokulara zarar veren hatta implant kaybına neden olan ciddi bir sorundur. Bu in-vitro çalışmanın amacı, simantasyon sırasında uyguladığımız likit lateks bariyerin, taşan simanın dişetinin altında kalan implant dayanağı üzerine yapışmasını engellemeye yönelik etkisini değerlendirmek ve basamak derinliğinin, temizleme işlemleri sonrasındaki artık simanın alan ve derinliğine olan etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, implant analoglarının akrilik blokların içine gömülü olduğu ve üstünde 4mm yükseklikte yapay dişeti silikonu bulunan 20 tane standart model hazırlandı. Sonrasında, anatomik dayanaklar (4,5mm çapında ve dişeti yüksekliği 2,5-4mm olan) modeller uygun Ncm ile torklandı. Modeller siman temizleme prosedürüne göre iki gruba ayrıldı (geleneksel sond ile temizleme ve likit lateks bariyer tekniği ile temizleme). CAD/CAM ile üretilen standart 20 adet polimetilmetakrilat geçici kron ile iki farklı siman temizleme prosedürü gerçekleştirildi. Çıkarılan kron-dayanak kompleksleri ışık mikroskobu altında 20 büyütmede fotoğraflandı. Artık simanın kapladığı alan ve derinlik ölçümleri Image J bilgisayar programı kullanılarak dijital ortamda yapıldı. Çalışmamızın sonucunda likit lateks bariyer tekniği, hazırladığımız in-vitro şartlarda (1,5-0mm basamak derinliğinde) geleneksel sond ile temizleme prosedüründe basamak derinliği arttıkça temizlenmeden kalan artık siman miktarı ve derinliği de artmaktadır. Likit lateks bariyer tekniği ise dayanak yüzeyinde artık simanın kalmasını önleyerek daha güvenli bir siman temizleme yöntemi olmuştur.
Özet (Çeviri)
After cementing of implant-supported cement-retained restorations, the complete removal of the cement is now a serious problem that damages surrounding tissues and even leads to loss of implants. The aim of our study is to evaluate the effect of the liquid latex barrier technique we applied during cementation of cement-retained implant-supported restorations to prevent adhesion of the excessive cement onto the implant abutment and to investigate the effect of step depth on the area and depth of the residual cement after cleaning operations. For this purpose, 20 standard models with implant analogs embedded in acrylic blocks and artificial silicone gums at a height of 4 mm were prepared. Subsequently, anatomical abutments (4.5mm in diameter and gum height 2.5-4mm) were torqued on the models. The models were divided into two groups according to the cementation procedure (cleaning with conventional sond and cleaning with liquid latex barrier technique). Two different cement cleaning procedures were performed with 20 standard PMMA temporary crown produced by CAD/CAM. The extracted crown-abutment complexes were photographed at 20 magnifications under a light microscope. As a result of our work, the liquid latex barrier technique increases the amount of residual cement and the depth of the cement that is not cleaned as the step depth increases in the conventional stainless steel explorer cleaning procedure in the in vitro conditions we have prepared (1,5-0 mm step depth). The liquid latex barrier technique is a safer cement cleaning method by preventing the remaining cement on the substrate surface