Koroner anjiyografi öncesi bilgilendirmenin hastaların anksiyetesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of effects on the antigen of the hospitals knowledge before coronary angiography
- Tez No: 515871
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, Anksiyete, Hasta eğitimi, Coronary angiography, Anxiety, Patient education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma koroner anjiyografi uygulanacak hastalara yapılan bilgilendirmenin, hastaların anksiyete düzeyine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul İli Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Koroner Anjiyografi Gözlem Ünitesi'ne Şubat - Haziran 2017 tarihleri arasında başvuran hastalar araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Yine aynı tarihlerde Koroner Anjiyografi Gözlem Ünitesi'ne başvuran çalışmayı kabul eden 75 yaş altında olan, iletişim kurulabilen hastalar çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmanın örneklem grubunu oluşturan hastalardan 50 hasta deney 50 hasta kontrol grubu olarak tesadüfi randomize yöntemle belirlenmiştir. Toplamda 100 hasta ile çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu ve durumluluk anksiyete ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Hipotez testlerinin uygulanmasında normal dağılım varsayımları dikkate alınmıştır. Araştırmada koroner anjiyografi öncesi bilgilendirilen hastaların, bilgilendirilme yapılmayan hastalara göre anksiyete düzeyleri daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF EFFECTS ON THE ANTIGEN OF THE HOSPITALS KNOWLEDGE BEFORE CORONARY ANGIOGRAPHY This study was conducted with the aim of determining the effect of informed patients' anxiety level on coronary angiography. The research descriptive type is planned. The patients who applied to Coronary Angiography Observation Unit of Şişli Hamidiye Etfal Education Research Hospital between February and June 2017 established the stage of the study. Patients who were under the age of 75 years who were admitted to the Coronary Angiography Observation Unit at the same time and who were able to communicate at the same time constituted the sample of the study. In the study, 50 patients who constituted the sample group were randomly assigned to 50 patients as control group. A total of 100 patients were studied. The questionnaire and the state anxiety scale were used as data collection tools in the study. Descriptive statistical methods were used for the evaluation of data as number, percentage, mean, standard deviation. Normal distribution assumptions are taken into account in the application of Hypothesis tests. In the present study, anxiety levels were lower in patients who were pre-informed before coronary angiography than those who were not informed.