Koroner anjiyografi planlanan hastalara işlem öncesi bilgilendirmenin anksiyete düzeyleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi (Sivas ili örneği)
Evaluation of effectiveness of pre-procedural information on anxiety levels among planned coronary angiography patients (Sample of Sivas province)
- Tez No: 523179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, anksiyete, işlem öncesi, eğitim, Coronary angiography, anxiety, pre-procedure, education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, koroner anjiyografi planlanan hastalara işlem öncesi bilgilendirmenin anksiyete düzeyleri üzerine etkisini saptamak amacı ile yapılmıştır. Vaka-kontrol tipte olan bu çalışmanın evrenini Kasım-Aralık 2017 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Merkezindeki koroner anjiyografi ünitesinde, kardiyoloji servisinde ve koroner yoğun bakım ünitesinde yatışı yapılan, iletişim kurulabilen, koroner anjiografi olacak olan, sağlık personeli olmayan, araştırmayı kabul eden, 100'ü vaka, 100'ü kontrol grubu olmak üzere 200 hasta oluşturmuştur. Evrenin tümü araştırma kapsamına alınmış ve tamamına ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; koroner anjiyografi planlanan hastaların tanıtım formu, koroner anjiyografi işlem öncesi ve işlem sonrası uygulamalar ile STAI-1 ve STAI-2 ölçeği sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, sayı, standart sapma, Mann Whitney U ve Kuskall Wallis, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Hastaların %51.0'ı kadın, %49.0'ı erkek olup %31.5'i 31-45 yaş arasındadır. STAI-1 puan ortalaması 40.2±4.2, STAI-2 puan ortalaması 47.6±1.7'dir. Eğitim verilmeyen hastaların eğitim verilen hastalara göre STAI-1 ve STAI-2 puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Bu araştırmada eğitim verilen ve eğitim verilmeyen koroner anjiyografi planlanan hastaların orta düzeyde durumluk ve sürekli anksiyete yaşadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of pre-procedural patient education on anxiety levels among planned coronary angiography patients. The sample of this case-control study consisted of 200 patients, divided into two groups as the case and the control groups, who were planned to undergo coronary angiography procedure in Cumhuriyet University Research and Application Hospital Cardiac Care Facility in November-December 2017, admitted to the cardiology ward and coronary intensive care unit, able to communicate, agreed to participate in the study, excluding health care staff. All of the sample was included in the study and agreed to participate. The study data were collected using an identification form for the patients who underwent coronary angiography, a questionnaire consisting of items related to pre- and post-procedural applications in coronary angiography and STAI-1 (state anxiety) and STAI- 2 (persistent anxiety) scales under direct observation. Percentages, mean, frequencies, standard deviation, Mann Whitney U and Kuskall Wallis tests, ANOVA and Pearson correlation analysis were used in the analysis of the data. 51.0% of the patients were female while 49.0% were male and 31.5% of them were between 31-45 years of age. The STAI-1 mean score was 40.2 ± 4.2, and the STAI-2 mean score was 47.6 ± 1.7. STAI-1 and STAI-2 scores were found to be higher among the patients not receiving education than those receiving education. The non-educated patients who were planned to undergo coronary angiography in this study were found to have moderate state anxiety and persistent anxiety.