2002-2017 yılları arasında D.Ü.T.F. hastanesine başvuran karaciğer sirozlu hastalarda hepatit B, C, delta infeksiyonlarının prevalansı ve klinik özellikler
Prevalance and clinical characteristics of hepatitis B,C,delta infections in patients with liver cirrhosis who attended D.Ü.T.F. hospital between 2002-2017
- Tez No: 515916
- Danışmanlar: PROF. DR. KENDAL YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Anti-delta, HBsAg, MELD, Liver cirrhosis, Anti-delta, HBsAg, MELD
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: Karaciğer sirozu; hepatik rejenerasyon, nodüler formasyon, yaygın fibrozis, hepatosellüler nekroz ile karakterize kronik ilerleyici bir hastalıktır. Viral hepatitler Türkiye de karaciğer sirozu vakalarının çoğunluğunu oluşturur. Bu çalışmamızda amacımız bölgemizde karaciğer sirozlu hastalarda viral hepatitlerin oranları, komplikasyon ve klinik farklılıklarını, diğer etyolojik nedenler ile de kıyaslayarak son 15 yıldaki değişiklikleri ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Çalışmamıza Ocak 2001-Ekim 2017 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi gastroenteroloji bölümüne başvuran karaciğer sirozu olan 196 hasta dahil edildi. Tıbbi kayıtlarda yer alan yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ile hastanemizde yapılmış olan; viral replikasyon, hepatit serolojisi, biyokimyasal parametreler ve görüntüleme tetkiklerinden yararlanıldı.Bu bilgiler ışığında karaciğer komplikasyonları; özafagus varisleri, asit, ensefalopati, portal ven trombozu varlığı ayrıca alkol kullanımı ve diyabetes mellitus varlığı belirlendi. HCC(Hepatoselüler karsinom) hariç bırakma ölçütü olarak belirlendi. Bulgular : Çalışmaya 152 'si erkek ,44' ü kadın olmak üzere toplam 196 hasta dahil edildi. Çalışmamızda karaciğer sirozlu hastalarda tüm etyolojiler içersinde ilk sırada HBV infeksiyonunun yer aldığı görüldü(%53.1). Delta infeksiyonu %29.6, HCV infeksiyonu %6.1, diğer etyolojiler %11.2 oranında saptandı. Demografik olarak bakıldığında; erkek cinsiyet HBV infeksiyonu olan karaciğer sirozu hastalarında %81,7 (n:85) en yüksek bulunurken, HCV li siroz hastalarında kadın ve erkekler eşit oranda saptandı(%50-%50). Yaş ortalaması en yüksek grup HCV pozitif siroz hastaları olarak bulundu(49,7). HbsAg pozitif olan hastalarda Anti-delta pozitiflik oranı %36 (n:58) olarak saptandı. Anti-delta pozitif olanların yaş ortalaması (41.6), negatif olanların ortalamasına göre (46.3) anlamlı ölçüde küçük bulundu. Child-Pugh skoru 10 ve üzeri ileri evre karaciğer sirozu hastalarıyla MELD Skoru arasında (10 ve üzeri) güçlü bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızda; karaciğer sirozunda HBV infeksiyonunun tüm etyolojiler içerisinde halen ilk sırada yer aldığı, HCV ve delta infeksiyonunun önceki çalışmalar ile kıyaslandığında oranının azaldığı ancak halen bölgemizde önemli bir sorun olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives : Liver cirrhosis; is a chronic progressive disease characterized by hepatic regeneration, nodular formation, diffuse fibrosis, hepatocellular necrosis. Viral hepatitis in Turkey constitute the majority of liver cirrhosis. Our aim in this study is to compare the rates, complications and clinical differences of viral hepatitis in patients with liver cirrhosis in our region compared to other etiologic factors. Materials and Methods: Between January 2001 and October 2017, 196 patients with liver cirrhosis who were referred to the gastroenterology department of Dicle University Medical Faculty Hospital were included. The age, sex, and body mass index in the medical records were compared with those in our hospital. viral replication, hepatitis serology, biochemical parameters and imaging studies were used. This information revealed liver complications, esophageal varices, ascites, encephalopathy, presence of portal vein thrombosis, alcohol use and diabetes mellitus. HCC (hepatocellular carcinoma) exclusion criteria were determined. Results : A total of 196 patients, 152 male and 44 female, were included in the study. In our study, it was seen that HBV infection was the first in all etiologic patients (%53.1) in patients with liver cirrhosis.Delta infection was detected in %29.6, HCV infection in %6.1 and other etiologies in %11.2. When viewed demographically; male sex was the highest in liver cirrhosis patients with HBV infection (%81.7, n: 85), while males and females were equally present in HCV cirrhosis patients (%50-50).The highest age group was HCV positive cirrhosis (49,7).Anti-delta positivity rate was %36 (n: 58) in HbsAg positive patients.The mean age of the subjects with anti-delta positive (41.6) was significantly smaller than the average of those with negative (46.3). A strong correlation was found between Child-Pugh score 10 and above, and between advanced liver cirrhosis patients and MELD Score (10 and above) Conclusion: In our study; the rate of HBV infection in liver cirrhosis is still the highest among all etiologists, compared with the previous studies, but it is still seen as an important problem in our region.