İmam hatip ortaokulu meslek dersleri öğretim programlarının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of imam hatip middle school vocational course laboratory programs by teacher's opi̇ni̇on
- Tez No: 515963
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İmam Hatip Ortaokulu, Öğretim Programı, Program Değerlendirme, Imam Hatıp Middle School, Curriculum, Program Evaluation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
15 yıllık bir aradan sonra öğrencilere kapılarını tekrar açan imam hatip ortaokulları, bilimsel yönden araştırılması gereken birçok alanı bünyesinde barındırmaktadır. Eğitim sisteminin önemli bileşenlerinden biri olan öğretim programları günümüz eğitim anlayışında temel tartışma konularından birini teşkil etmektedir. Bu çalışmada İmam Hatip Ortaokullarında okutulmakta olan meslek dersleri öğretim programlarının, bu programların uygulayıcısı olan öğretmenlere göre değerlendirilmesi konu edilmiştir. Betimsel tarama yönteminin tercih edildiği araştırmada, öğretmenlerin bakış açısıyla öğretim programlarının mevcut durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Belirlenen problem ve alt problemlerin araştırılarak, öne sürülen denencelerin geçerliliğinin sınanmasına imkân sağlayacak 42 ölçek maddesi ile araştırmanın verileri toplanmıştır. Bir öğretim programının temel boyutlarını oluşturan; hedefler, içerik, öğrenme öğretme ve ölçme ve değerlendirme alanlarını değerlendirebileceği düşünülen 42 maddelik ölçekle öğretmenlerin imam hatip ortaokullarında okutulmakta olan meslek dersleri öğretim programlarına ilişkin görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesinde frekans dağılımı, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin sahip olduğu çeşitli değişkenlere göre programlara ilişkin algılarının değişiklik gösterip, göstermediği de çoklu guruplarda tek yönlü varyans analizi (Anova), ikili guruplarda ise T-Testi ile analiz edilerek, betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Imam Hatip Middle Schools which have opened their doors to the students again after 15 years, have many areas that need to be investigated scientifically. Teaching programs, one of the important components of the education system, constitute one of the main topics of discussion in today's educational understanding. The subject of this study is to evaluate the vocational course teaching programs taught at Imam Hatip Secondary Schools according to the teachers who are practicing these programs. In the study where the descriptive scanning method is preferred, it is aimed to evaluate the current situation of teaching programs from the point of view of the teachers. By examining the identified problems and sub-problems, the data of the research with 42 scale items that allow the validation of the hypotheses put forward are collected. The basic dimensions of a teaching program are; it was tried to put forward the opinions of the teachers about the vocational course teaching programs being taught in The Imam Hatip Secondary Schools by the 42-item scale which is thought to be able to evaluate the targets, content, teaching-learning and measurement evaluation fields. In the analysis of obtained data, frequency distribution, arithmetic mean and standard deviation were used in the evaluation of teachers' opinions. In addition, according to various variables that teachers have, the perceptions of programs may or may not be represented by multiple groups' one way analysis of variance (ANOVA) and in binary groups by T-Test.