Yenidoğanlarda ayak topuğundan kan alma işlemi sırasında beyaz gürültü, kucağa alma ve el ile verilen cenin pozisyonunun ağrı üzerine etkisi
The effect of the white noise, holding and facilitated tucking position upon pain during blood-taking from the heel in neonates
  1. Tez No: 516001
  2. Yazar: ARZU ÇANTAŞ AYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR KAHRİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Ağrı, Anne Kucağı, Beyaz Gürültü, NIPS, Newborn, Pain, Embrace, White Noise, NIPS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç:Bu çalışmada amaç, sağlıklı yenidoğanlarda topuk kanı alma işlemi sırasında beyaz gürültü dinletme, kucağa alma ve el ile verilen cenin pozisyonunun ağrı üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem:Araştırmanın evrenini Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Yenidoğan (Neonatoloji) servisinde izlenen Mayıs 2016-Aralık 2017 tarihleri arasında doğan sağlıklı yenidoğanlar oluşturmaktadır.Ağrı skorlamasında NIPS (Neonatal Infant Pain Scale) skorlama sistemi kullanılmıştır.Toplamda 160 yenidoğana ulaşılmıştır. Bulgular:İşlem sırasında uygulamalar karşılaştırıldığında; anne kucağı pozisyonu verilen yenidoğanların topuk kanı alma sırasındaki NIPS puan ortalamasının (3.5±2.8) diğer uygulamalardan daha düşük olduğu ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p=0.0001). İşlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası yenidoğanın periferik oksijen saturasyunu (SpO2 ) değerlerine göre, uygulamalar karşılaştırıldığında; beyaz gürültü (92.0±3.9) grubunda bulunan yenidoğanların işlem sırasında SpO2 değerinin en düşük, kontrol grubunda ise işlem öncesi (98.0±14.3), işlem sırası (98.0±3.6) ve işlem sonrasında (100.0±14.3) en yüksek olduğu bulundu. Farklılık yaratan grubu saptamak için Post-hoct testiyle yapılan ikili karşılaştırmalarda; cenin pozisyonu ile kontrol grubu arasında (p=0.0001), anne kucağı ile beyaz gürültü arasında (p=0.04), beyaz gürültü ile kontrol grubu arasında (p=0.0001) istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptandı. İşlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası yenidoğanın ağlama sürelerine göre uygulamalar karşılaştırıldığında; anne kucağındaki yenidoğanların işlem sırasında (20.0±22.6) ve sonrasındaki (0.0±48.5) ağlama süreleri, cenin pozisyonu, beyaz gürültü ve kontrol grubundan düşük bulundu. İşlem sırasında (p=0.0001) ve işlem sonrasında ağlama süreleri (p=0.0001) ile gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sonuç:Çalışmada, işlem sırasında ve sonrasında anne kucağı pozisyonu verilen yenidoğanların NIPS ağrı ölçeği puan ortalamalarının ve ağlama sürelerinin cenin pozisyonu verilen, beyaz gürültü dinletilen ve kontrol grubundaki yenidoğanların puan ortalamalarından daha düşük olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the effect of listening to white noise, embracing the baby, and giving fetal position to pain during the process of taking heel blood sample in healty newborns Method: The study's universe was constituted of healthy newborns followed in Karadeniz Technical University Farabi Hospital Neonatology service born between May 2016-December 2017.NIPS (Neonatal Infant Pain Scale) scoring system was used for pain score. A total of 160 newborns were reached. Findings: When the applications were compared during the process; embracing the baby group had lower mean scores of NIPS (3.5± 2.8) than other applications during taking heel blood sample, and differences between groups were found to be statistically significant (p=0.0001). When the applications were compared according to newborn' s peripheral oxygen saturation (SpO2) values during the pre-process, process and post-process; listening to white noise group had the lowest SpO2 value (92.0±3.9) during the process and the control group had the highest SpO2 value during the pre-process (98.0±14.3), the process (98.00±3.6) and the post-process (100.0±14.3). In binary comparisons made by Post-Hoc test to determine the differentiated group; it was found that there was a statistically significant difference between the giving fetal position and the control group (p=0.001), embracing the baby and giving fetal position group (p = 0.04), listening to white noise and the control group (p=0.0001). When the applications were compared according to crying durations during the pre-process, process and post-process, embracing the baby group was found to have shorter crying durations during the process (20.0±22.6) and post-process (0.0±48.5) than the giving fetal position, listening to white noise and the control group. The difference between the groups were statistically significant at the time of the process (p= 0.0001) and post-process (p= 0.0001) according to the crying duration. Conclusion: In the study, mean scores of NIPS and the crying duration were found to be lower in the embracing the baby group during the process and the post-process than listening to white noise, giving fetal position and the control groups' mean scores.