Kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyini etkileyen faktörler
Factors affect to level of burnout of nurses which labor at public and university hospitals
- Tez No: 516010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hospital, nurse, burnout
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kamu ve Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeyini Etkileyen Faktörler Bu yüksek lisans tezi kamu ve üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri, Çanakkale il merkezindeki kamu ve üniversite hastanesinde çalışan toplam N=476 hemşireden, çalışmaya katılmayı kabul eden 313 hemşireden toplanmıştır (n=313). Verilerin toplanmasında literatür incelenerek hazırlanan 24 soruluk sosyo-demografik özellikler formu ve tükenmişlik seviyesini belirlemek için Maslach Tükenmişlik Ölçeği ( MTÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 programı ve Student t, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi, basit doğrusal regresyon analizi ve Tukey analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin; %35,8'i 21-30 yaş aralığında, %67,7'si lisans mezunu, %71,9'u evli, %61,7'si çocuklu, %72,2'si hemşirelik mesleğini kendine uygun bulan, %74,4'ü gelecekte hemşirelik mesleğine devam etmeyi düşündüğü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Factors Affect to Level of Burnout of Nurses Which Labor at Public and University Hospitals This graduate thesis has been made descriptive in order to determine the factors affecting the burnout levels of nurses working in public and university hospitals. The data of the study were collected from 313 nurses (n = 313) who agreed to participate in a total of N = 476 nurses working in public and university hospitals in Canakkale city center. A 24-item socio-demographic form was used to collect the data, and the Maslach Burnout Inventory (MBI) was used to determine the level of burnout. Statistical analysis of the obtained data was performed using SPSS 22.0 program and Student t, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test, simple linear regression analysis and Tukey analysis. Nurses participating in the research; 35.8% are in the age range of 21-30 years, 67.7% have a licence degree, 71.9% are married, 61.7% have children, 72.2% found nursing profession appropriate, 74.4% of the respondents thought that they would continue the nursing profession in the future. There was a meaningful relationship between the level of burnout of nurses and the type of institution they work with, their age, marital status, the service they work with, the chronic illness they care for in the family, the individuals living together at home, the occupation and to find themselves suitable for occupation, sleep as competently and have a chronic illness. The mean scores of the subscale of the study were as follows: Emotional exhaustion (EE) = 18,42; Depersonalization (DP) = 7,56; Low personal accomplishment (PS) = 13,2.