Ektopik gebelikte tek doz metotreksat tedavisi etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the efficacy of single dose methotrexate therapy in ectopic pregnancy
- Tez No: 516011
- Danışmanlar: DR. EMRE SİNAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, metotreksat tedavisi, Ectopic pregnancy, methotrexate therapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç:Ektopik gebelikte tek doz metotreksat tedavi etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi Yapıldığı kurum:İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası Materyal – Metod:Kliniğimize 1 Mart 2015- 1 Mart 2018 yılları arasında, ektopik gebelik endikasyonuyla metotreksat tedavisi uygulanan olguların dosyaları kayıtlardan retrospektif olarak incelendi. Klinik, laboratuvar parametreleri ve komplikasyonlar değerlendirildi. Bulgular:Toplam 108 olgunun verileri analiz edilmiştir. Çalışmada 74 olgu başarıyla tedavi edilmiş, 34 olguda tedavi başarısız olmuş ve başarı oranı %68,51 olarak saptandı. Başarısız olan grupta β-hCG 1.gün, 4.gün ve 7.gün değerleri, başarılı olan gruptan anlamlı olarak yüksek saptanmıştr. Başarısız olan grupta 4.gün RDW/PLT değeri, başarılı olan gruptan anlamlı olarak yüksek saptanmıştr. Tartışma:Ektopik gebelik maternal morbidite ve mortaliteye sebep olan ciddi obstetrik bir komplikasyondur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. Özellikle tek doz MTX tedavisi ektopik gebeliğin tedavisinde etkili ve güvenli bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Objective:Evaluation of the efficacy of single dose methotrexate therapy in ectopic pregnancy retrospectively İnstitution:İstanbul Education ve Research Hospital, Süleymaniye Additional Service Building of Obstetrics and Pediatrics. Materials – Methods:A total of 108 women who were diagnosed and treated due to an ectopic pregnancy in our clinic between March 2015 and March 2018 were included in the study. The patient files were reviewed retrospectively The clinical, laboratory parameters and complications and were evaluated. Results:Datum of totally 108 cases were analysed. 74 cases were successfully treated, in 34 cases treatment was unsuccessful. The success rate was 68.51%. In the unsuccessful group, β-hCG 1st, 4th and 7th day values were significantly higher than the successful group. In the unsuccessful group, the 4th day RDW / PLT value was significantly higher than the successful group. Conclusion:Ectopic pregnancy is a serious obstetric complication that causes maternal morbidity and mortality. Therefore, early diagnosis and treatment are important. MTX treatment is an effective and safe option in the treatment of ectopic pregnancy. In particular, single dose treatment provides a high success rate and has the ease of application.